De ce negrii sunt alergatori iar albii buni inotatori?

De ce negrii sunt alergatori iar albii buni inotatori?

0 80

Oamenii de stiinta cred ca au descoperit secretul care ii aduce pe podium pe sportivii de diferite culori: centrul de greutate al corpului, relateaza site-ul abc.es. Usain Bolt si Michael Phelps sunt doua exemple foarte bune pentru aceasta cercetare. Primul, jamaican, negru, este campion olimpic la 100 si 200 de metri viteza si recordman mondial la aceste doua probe. Al doilea, alb si nord-american, a batut la Beijing, in 2008, recordul in ceea ce priveste medaliile de aur obtinute la Jocurile Olimpice. Specialitatea sa – natatia. Cei mai buni alergatori sunt jamaicani, africani si canadieni, toti cu ascendenta africana, in timp ce inotatorii cei mai rapizi sunt albi, multi de origine europeana.

O echipa de oameni de stiinta, condusa de Adrian Bejan, un cercetator de la Pratt School, scoala de inginerie din cadrul Universitatii Duke, crede ca detine raspunsul care explica diferenta de «culoare», in momentul in care atletii urca pe podiumul diferitelor discipline. Raspunsul este, nici mai mult, nici mai putin, ca – in cazul atletilor de culoare – centrul de greutate al corpului este pozitionat mai sus decat cel al albilor. Studiul a fost publicat in revista International Journal of Design and Nature and Ecodynamics.

Potrivit cercetatorilor, ‘exista o serie de evidente care demonstreaza ca exista diferente clare la tipurile de corpuri albe si negre». Sportivii de culoare ‘par sa aiba membrele mai lungi cu circumferinte mai mici, fapt care inseamna ca centrele lor de greutate sunt mai ridicate in comparatie cu ale albilor de aceeasi inaltime’, a explicat Edward Jones, coautorul studiului, specializat in nutritie si antropometrie – studiul compozitiei corporale. Acest fapt ii avantajeaza in momentul alergarii, potrivit legilor locomotiei. «Asiaticii si albii au trunchiurile mai lungi, iar centrele lor de greutate sunt amplasate mai jos, fapt care ii ajuta sa inoate mai repede». Centrul de greutate al asiaticilor este chiar mai avantajos pentru inot, insa – deoarece nu sunt atat de inalti – este mai dificil sa se impuna.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.