De ce n-au credit institutiile de creditare

De ce n-au credit institutiile de creditare

0 62

Bancherii convocati de Guvernatorul Bancii Nationale nu reusesc sa gaseasca o solutie problemei pentru care s-au reunit sub bagheta lui Mugur Isarescu. Intrunirea a fost provocata, cu siguranta, de situatia lejer scandaloasa in care ajung foarte multi dintre cei care acceseaza un credit bancar in Romania. Bancile de la noi compenseaza zgarcenia in acordarea de sume si mizeriile dobanzii fluctuante ascunse de regula in scrisul maruntel de la finele contractului, unde niciunul dintre creditati nu mai ajunge cu lectura, cu facilitati la prezentarea de dovezi ale veniturilor. Puzderie de cetateni au obtinut credite, unele rotunjoare, desi salariile incasate legal si inregistrate fiscal nu le-ar fi permis acest lucru. Au aratat oamenii tot soiul de adeverinte pentru venituri pe care nu le-au declarat la fisc; unele peste altele, retributiile au trecut pragul de creditare si cetateanul a plecat acasa cu banii si cu grija de a plati la timp rata.
Reversul acestei proceduri viciate se simte de regula dupa primele rate; creditatii nu sunt in stare sa le plateasca, iar bancile isi activeaza mecanismele de recuperare. Tocmai dificultatile in functionarea acestora l-a constrans pe Mugur sa sune adunarea tagmei bancherilor. Se muncesc oamenii de saptamani bune sa nu recunoasca faptul ca metodele lor de creditare sunt adaptate pietei libere de marunti evazionisti fiscali de la noi, care nu obisnuiesc sa declare nici macar veniturile pentru care aduc dovezi la banca.
De la intrunirea prelungita a directorilor de banci a rasuflat zvonul ca romanilor li se va facilita accesarea de credite din strainatate, posibilitate de care beneficiaza in prezent doar firmele. Un subterfugiu pentru a amana rezolvarea unei situatii limpezi si usor paupere: daca-i dai romanului doar creditul pe care si-l permite, nu mai faci afaceri. Asa ca mai bine inchizi ochii cand te faci ca te uiti pe adeverinte, ii dai omului banii si speri sa fie solvabil.
O decizie clara tot s-a luat, insa, la finalul intrevederii. Mugur Isarescu nu-si mai declara oficial averea si scrie sec pe declaratie: „conform fisei fiscale”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.