De ce are atata grija Basescu de mediocrul DANIEL MORAR ?

De ce are atata grija Basescu de mediocrul DANIEL MORAR ?

0 258
 
In celebrul dosar „Flota”, Traian Băsescu fusese inculpat ÅŸi trimis în judecată pentru prejudicierea economiei naÅ£ionale cu suma de 324 milioane de dolari, prin săvârÅŸirea infracÅ£iunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinÅ£e deosebit de grave. La câteva luni Traian Băsescu a fost ales preÅŸedinte al României, si la alte cateva luni Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie, SecÅ£ia Penală, a restituit dosarul "Flota" la DNA în vederea refacerii rechizitoriului "având în vedere neregularitatea actului de sesizare a instanÅ£ei", respectiv pentru… nesemnarea lui de către procurorul general al PNA. SentinÅ£a a rămas definitivă prin decizia Completului de 9 judecători nr. 312 din 05.12.2005. Astfel, s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat că restituirea dosarului s-a datorat… nu imunităţii prezidenÅ£iale sau necesităţii reluării urmăririi penale, cum a fost intoxicată iniÅ£ial presa, ci faptului că rechizitoriul emis în dosarul "Flota" nu a fost confirmat prin semnatura de fostul ÅŸef al PNA, Ioan Amărie, aflat pur si simplu în concediu, ci de adjunctul acestuia Gheorghe Åžuhan, căruia i-a delegat temporar atribuÅ£iile de procuror general al PNA. …Atat!
Foarte important, pentru treaba asta, în motivarea CurÅ£ii s-a arătat: "Înalta Curte … se află în situaÅ£ia de a restitui organului care a întocmit actul de sesizare, rechizitoriul, în vederea refacerii acestuia …", iar dispozitivul sentinÅ£ei penale nr. 293 din 27.04.2005 prevede: "Restituie cauza privind pe inculpaÅ£ii … Parchetului NaÅ£ional AnticorupÅ£ie, având în vedere neregularitatea actului de sesizare a instanÅ£ei". Adica nu semnase chiar seful…acesta fiind in concediu !!!
În loc să semneze, pur si simplu rechizitoriul întocmit în dosarul "Flota" ÅŸi să-l retrimită instanÅ£ei de judecată – aÅŸa cum a dispus aceasta ! – noul procuror ÅŸef Daniel Morar, numit în fruntea DNA de preÅŸedintele Traian Băsescu, a repartizat Dosarul unui procuror din subordine, care a dispus de capul lui (?)… o nouă expertiză, ce a stabilit un prejudiciu de 0(zero) lei, faţă de prejudiciul de 324 milioane dolari stabilit prin prima expertiză efectuată în cauză. În baza noii expertize, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărire penală a unui număr de 76 de inculpaÅ£i din dosarul "Flota", iar în privinÅ£a lui Traian Băsescu au dispus disjungerea cauzei, motivând că ÅŸeful statului ar beneficia de o inexistenta imunitate prezidenÅ£ială ÅŸi nu poate fi cercetat.
Astfel, dosarul "Flota" a fost tras pe linie moartă la DNA (ca toate celelalte dosare penale ale lui Traian Băsescu) în pofida faptului că 16 nave de mare tonaj din flota comercială a României au dispărut fără ca cineva să răspundă. Este de reÅ£inut că ani de zile DNA nu a informat presa despre noua expertiză efectuată în cauză, până în februarie 2008, când, la ÅŸedinÅ£a de bilanÅ£ a DNA, încolÅ£it de jurnaliÅŸti, procurorul ÅŸef Daniel Morar a recunoscut că, întrucât noua expertiză a stabilit că nu există niciun prejudiciu, s-a dat scoatere de sub urmărire penală pentru 79 de inculpaÅ£i din dosarul "Flota", mai puÅ£in pentru Traian Băsescu, despre care a spus că "are imunitate"…
În semn de recunoÅŸtinţă È™i drept recompensă pentru absolvirea sa de răspundere penală din dosarul „Flota” È™i pentru executarea întocmai È™i la timp a comenzilor sale de persecuÅ£ie judiciară a adversarilor politici, preÅŸedintele Traian Băsescu l-a numit recent pe Daniel Morar judecător la Curtea ConstituÅ£ională, unde urmează să-È™i preia mandatul începând din data de 8 iunie 2013. S-a vehiculat deja, în perspectivă, intenÅ£ia prezidenÅ£ială de a-l promova ulterior pe slujitorul Morar în funcÅ£ia de preÈ™edinte al CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, în locul actualului preÅŸedinte Augustin Zegrean (de aceeaÅŸi extracÅ£ie cotrocenistă). În mod justificat s-a apreciat că această numire este neconstituÅ£ională întrucât atrage starea de incompatibilitate, având în vedere că, la data emiterii ordinului prezidenÅ£ial, Daniel Morar avea calitatea de magistrat È™i exercita funcÅ£ia de procuror general interimar al României. Ba, mai mult, după numai câteva zile a dobândit È™i a treia calitate, fiind desemnat consilier al preÈ™edintelui CSM, instituÈ›ie în care era membru de drept în calitate de procuror general interimar al României.
Desemnarea lui Morar ca judecător la instanÈ›a constituÅ£ională supremă comportă discuÈ›ii È™i asupra îndeplinirii condiÈ›iilor de fond pentru exercitarea unei astfel de înalte demnități. În statele Uniunii Europene ÅŸi în Statele Unite ale Americii, în funcÅ£iile de judecător al CurÅ£ii ConstituÅ£ionale sau al CurÅ£ii Supreme de JustiÅ£ie sunt desemnaÅ£i juriÅŸti eminenÅ£i, neafiliaÅ£i , adevărate somităţi în materie de drept, cu doctorate în ÅŸtiinÅ£e juridice, cu activitate prodigioasă în magistratură, cu carieră universitară de referinţă ÅŸi cu o activitate publicistică remarcabilă.
Preopinentul Morar a absolvit un liceu agroindustrial din Aiud (pornind de la cunoscuta și temuta pușcărie din localitate, trebuie văzut dacă nu este odraslă de torționar comunist, ca și preşedintele ANI, Horia Georgescu, al cărui tată a fost gardian și director la Penitenciarul Codlea, sau ca şi ex-procurorul general Laura Codruţa Kovesi, al cărei tată a fost zeci de ani procuror şef ceauşist).
Morar a fost un student mediocru al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii BabeÅŸ-Bolyai din Cluj-Napoca È™i nu s-a remarcat ca procuror decât prin modestie profesională, arestări nelegale È™i achitări imputabile, complexe de inferioritate È™i stări de frustrare aferente. Ca atare, nu se poate vorbi în niciun caz despre un jurist eminent în privinÅ£a sa. Pe de altă parte, Morar nu are o carieră didactică, neactivând în învăţământul universitar, nu are niciun doctorat sau masterat , iar activitatea sa pe tărâmul È™tiinÈ›ei dreptului se reduce la… trei articole anoste publicate în Buletinul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de JustiÈ›ie È™i al Centrului de Resurse Juridice.
Culmea este că toate aceste articole conțin considerații teoretice despre infracțiunile de delapidare și evaziune fiscală, nu despre infracțiuni de corupție.
Solicit sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a verifica legalitatea modului de dobândire a gradelor profesionale maxime de către procurorii de la Parchetul General, DNA ÅŸi DIICOT, precum ÅŸi efectuarea unei anchete parlamentare pe această temă, urmând să fie adoptate acte legislative pentru anularea promovărilor ilegale.
De asemenea, solicit Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului JustiÅ£iei ÅŸi Parchetului General, să efectueze verificări sub aspectul infracÅ£iunii de favorizarea infractorului faţă de experÅ£ii care au fundamentat ÅŸi faţă de procurorii care au emis, au comandat ÅŸi au avizat soluÅ£ia de scoatere de sub urmărire penală a preÅŸedintelui Traian Băsescu în dosarul „Flota”.
Totodată, solicit cercetarea fostului procuror ÅŸef Daniel Morar ÅŸi a subalternilor săi implicaÅ£i în efectuarea de reÅ£ineri, percheziÅ£ii ÅŸi interceptări telefonice nelegale, sub aspectul infracÅ£iunii de abuz în serviciu ÅŸi a infracÅ£iunilor prevăzute de Legea siguranÅ£ei naÅ£ionale.
 
Senator Valer Marian
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.