Datorită ministrului Costache, prietenul președintelui, sănătatea românilor devine un mare LUX!

Datorită ministrului Costache, prietenul președintelui, sănătatea românilor devine un mare LUX!

0 191

Un proiect aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede că … şi furnizorii privaţi pot să acceseze programele naţionale de sănătate, decontate integral de stat, după ce până acum pacienţii ajungeau în privat doar dacă spitalele publice nu le puteau acorda asistenţa medicală. Acest lucru a creat dezbateri aprinse, în contextul în care operatorii privaţi pot să ceară bani în plus … fara nicio restriste pacienţilor care li se adreseaza pentru servicii suplimentare.
Este al doilea proiect care schimbă organizarea sistemelor public şi privat din sănătate după ce anul trecut, în 2019, guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privindcontribuţia personală prin care pacienţii care merg în privat pot plăti diferenţa dintre suma decontată de stat spitalului privat şi tariful intervenţiei în privat.

Controversatul ministru,in continuare fiind medic in SIBIU , care „suge” la doua oi – si privat si stat! – Victor Costacheministrul sănătăţii, a organizat  o conferinţă de presă la care a abordat subiectul privatizării programelor de sănătate, spunând că va regândi programele, însă nu a precizat ce soluţii il duce pe el mintea pentru ca pacienţii să nu plătească mult în plus pentru servicii suplimentare la privat.
De altfel, întrebat dacă faptul că vine din sistemul privat, de la spitalul MedLife din Sibiu, poate fi socotit conflict de interese, având în vedere ordonanţele in care este interesat direct pentru furnizorii privaţi, ministrul Costache a spus că oricum „sistemul public şi cel privat coexistă“… 
Din aprilie odata cu noul contract-cadru regândim programele de sănătate.  intervenţiile trebuie decontate la costurile reale. Costul real este calculat de specialiştii CNAS. Se lucrează împreună cu comisiile de specialitate pentru costurile reale“, a spus Victor Costache.

Urgenţa … în cazul programelor naţionale este că la 31 martie se încheie con­tractul-cadru cu furnizorii de servicii publice şi cu cei privaţi, iar pentru a pune în apli­care această schimbare, proiectul ar trebui să treacă până la finalul lui martie.  
Un calcul pentru Bucureşti al de­con­tărilor programelor naţionale arată că totalul decontării a fost de 250 mil. euro (1,2 mld. lei), din care 86 mil. euro a fost decontarea pentru furni­zorii privaţi de sănătate (circa 412 mil. lei). 
Cei mai mulţi bani ajung în oraşele mari, acolo unde sistemul spitalicesc public şi privat este mai bine dezvoltat decât în alte zone.
De asemenea, situaţia decontărilor pentru programele naţionale mai arată că furnizorii privaţi accesează mai ales programele unde se acordă cei mai mulţi bani de la Casa Naţională de Asigurări, cum ar fi programele de oncologie, dializă, cardiologie.
În prezent, legea sănătăţii prevede că implementarea programelor naţio­nale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate selectate, iar acestea sunt instituţiile publice, furni­zo­rii publici de servicii medicale iar furni­zorii privaţi de servicii medicale doar pentru serviciile medicale care excedează capacitatea furnizorilor pu­blici. 
Schim­barea propusă de Ministerul Sănătăţii este că se scoate din lege tocmai  sintagma ce proteja bonavii de jecmanalea privata prin delimitarea: „pentru serviciile me­dicale care exce­dează capacităţii furnizorilor publici“. 

Proiectul de lege privind accesarea programelor naţionale şi de către spitalele private  vine după ce în 2019 a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă pentru a scoate din „ilegalitate” coplata la privat.
Astfel, o operaţie de apendicită cu bilet de trimitere într-un spital privat din Bucureşti ajunge până la 6.800 de lei, sumă ce include decontarea de la Casa de Asigurări de Sănătate de numai circa 2.000 de lei, iar restul sunt costuri supli­mentare „scoase din buzunarul pacientului  pentru investigaţii… preoperatorii şi spitalizare, potrivit unui calcul realizat de ZF.
Într-un spital de stat, aceeaşi operaţie de apendicită costă statul 2.000 de lei, valoarea decontării, iar pacientul nu mai achită nimic în plus. Întrebarea este cum se calculeaza costul real al unei investigaţii şi de-acum, de ce nu ar dori şi spitalele publice să ceară bani supli­mentări pacienţilor? Si astfel sanatatea romanului a devenir un mare lux…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.