D’ale Carnavalului in varianta Teatrului Andrei Muresanu din Sf. Gheorghe

D’ale Carnavalului in varianta Teatrului Andrei Muresanu din Sf. Gheorghe

0 143

Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe va invita luni, 17 noiembrie, ora 19.00, la premiera spectacolului D’ale Carnavalului de I.L. Caragiale.
Spectacolul aduce in fata publicului cea mai tanara distributie care a interpretat vreodata acest text pe o scena profesionista:
Iordache, calfa la Girimea – Sebastian Marina
Iancu Pampon – Daniel Rizea
Mita Baston – Claudia Ardelean
Un catindat de la Perceptie – Florin Vidamski
Mache Razachescu, ce-i mai zice si “Cracanel” – Erdei Gabor
Nae Girimea, frizer si subchirurg – Ion Fiscuteanu Jr.
Didina Mazu – Elena Popa
Un chelner – Alexandrina Ioana Costea
Un ipistat – Sergiu Alius
Masti: Rares Azoitei, Alexandru Coman
Surprinzatoare va fi, nu in ultimul rand, intalnirea cu o varianta noua, savuroasa in regia lui Traian Soimu, costume create de Cristina Milea si decorul semnat de Wegroszta Laszlo.
D-ale carnavalului este o piesa de teatru de Ion Luca Caragiale. A fost scrisa pentru concursul organizat de Teatrul National din Capitala, pe care autorul l-a castigat.
Piesa a fost reprezentata la 8 aprilie 1885. Premiera a fost un insucces, datorita fluieraturilor puse la cale de cronicarul dramatic D.D. Racovita-Sfinx, redactor la Romania libera. Presa a fost aproape unanima in negatie, motivul fiind pretinsa imoralitate prin aducerea pe scena a drojdiei mahalalei.
In acelasi an 1885, cand D-ale Carnavalului a fost fluierata, Maiorescu a scris si publicat in Convorbiri literare studiul Comediile domnului Caragiale, clarificand relatia etic-estetic:
„Exista aceste tipuri in lumea noastra? sunt adevarate aceste situatii? Daca sunt, atunci de la autorul dramatic trebuie sa cerem numai sa ni le prezinte in mod artistic, iar valoarea lor morala este afara din chestie.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.