Cutremur in Vrancea

Cutremur in Vrancea

0 81

Un nou cutremur si tot de mica intensitate a avut loc ieri dupa-amiaza in zona de impact a placilor tectonice de sub Romania, adica zona Vrancea.
Seismul s-a produs la ora 13,26, in amintita regiune Vrancea.
Potrivit Institutului Roman de Seismologie Aplicata, cutremurul a avut o magnitudine de 2,8 grade – ceva in genul trepidatiilor oricarei case cand trece un camion de mare tonaj – si s-a produs la o adancime de 81, 45 kilometri.
Centrul Seismologic Euro-Mediteranean a anuntat ca magnitudinea cutremurului a fost de numai 2,6 grade. Specialistii au elaborat sisteme de detectare si avertizare a seismelor dintre cele mai performante. Unul dintre ele este inventia Institutului National de Cercetare pentru Fizica Pamantului. Sistemul lanseaza avertismente cu aproximativ 20 de secunde inainte de producerea unui cutremur. Acest sistem de avertizare in caz de cutremur este un ansamblu de echipamente conectate la senzori de adancime si suprafata din Vrancioaia si Plostina din judetul Vrancea.
Poate este un bun inceput, aceasta aparatura, perfectionata, sa lanseze avertismentele cel putin la timpul si nivelul dovedite de instinctul multor animale, caci este greu de crezut ce masuri se pot lua in 20 de secunde, decat sa-i tragi un „Doamne ajuta!”
In ce priveste tara noastra, dupa cum spun specialistii, aceste cutremure de mica intensitate sunt chiar benefice, oricat de dese ar fi ele, prin aceasta neajungandu-se la acumularea de energii care, odata dezlantuite, sa provoace marile pagube produse, de pilda, de cutremurul recent din Italia.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.