Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Benjamin Netanyahu pentru crime de...

Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Benjamin Netanyahu pentru crime de război și crime împotriva umanității!

0 42

Premierul israelian amenință cu “un scandal de proporții istorice”

Luni, Curtea Penală Internațională a solicitat întocmirea mandatelor de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului Apărării Yoav Gallant. De asemenea, procurorul șef al CPI a cerut mandat de arestare și pentru Yahya Sinwar, liderul Hamas, și alți doi lideri Hamas.
Cererea are la bază declanșarea conflictului din 7 octombrie 2023.
Cei doi sunt acuzați de comiterea de crime de război și crime împotriva umanității, a declarat Karim Khan într-un interviu pentru CNN.
 
După solicitarea Curții Penale Internaționale privind arestarea premierului Netanyahu, ministrul cabinetului de război din Israel, Benny Gantz, a reacționat, criticând aspru cererea procurorului șef al CPI, Karim Khan.
„În timp ce Israelul luptă cu unul dintre cele mai stricte coduri morale din istorie, respectând în același timp dreptul internațional și lăudându-se cu o justiție independentă robustă – să facă paralele între liderii unei țări democratice hotărâți să se apere de teroarea disprețuitoare și liderii unei organizații teroriste însetate de sânge – o denaturare profundă a justiției și un faliment moral flagrant”, a declarat Gantz, citat de evz.ro
Curtea mai solicită și arestarea altor doi lideri de la vârful Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al-Qassam, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.
Această acțiune reprezintă o premieră pentru Curtea Penală Internațională în ceea ce privește vizarea unui conducător și aliat apropiat al Statelor Unite.
Prin această decizie, Netanyahu se află în aceeași categorie cu președintele rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în contextul războiului dintre Moscova și Ucraina.
Un comitet de judecători al CPI va examina acum cererea lui Khan pentru mandatele de arestare la adresa lui Benjamin Netanyahu și Yahya Sinwar, iar o decizie definitivă va fi luată ulterior.
Khan a afirmat că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminarea, omorul, luarea de ostatici, violul și agresiunile sexuale în detenție”.
„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferite kibbutzuri din Israel”, a declarat Khan pentru Amanpour, adăugând că „oamenii au suferit enorm”.

De cealaltă parte, Benjamin Netanyahu este acuzat de „cauzarea exterminării, cauzarea înfometării ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare și vizarea deliberată a civililor în conflict”.
Premierul israelian amenința cu „un scandal de proporții istorice”

În urma apariției rapoartelor în luna anterioară despre intenția procurorului-șef al CPI de a urma această cale, Benjamin Netanyahu a afirmat că eventuale mandate de arestare emise de CPI împotriva oficialilor de rang înalt din guvernul și armata israeliană „ar reprezenta un scandal de proporții istorice”.
Premierul israelian declara că țara sa „dispune de un sistem legal independent care investighează cu seriozitate toate încălcările legii”.
Nimeni nu este mai presus de lege”, a mai adăugat procurorul-șef al CPI.
„Ei sunt liberi, în ciuda obiecțiilor lor la jurisdicție, să ridice o contestație în fața judecătorilor Curții și asta le recomand să facă”, a completat acesta pentru CNN.

Sursa: activenews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.