Cursul leu – euro cu flux dar si cu reflux ?

Cursul leu – euro cu flux dar si cu reflux ?

0 135

Cursul leu – euro are un “flux”care nu are nimic de-a face cu luna de pe cer. In acest caz BNR-ul tine loc de “toate cele” inclusiv locul astrului care misca imensele volume de apa pe Tera. Leul se afla in acest moment intr-o „confruntare” cu celelalte valute, acumuland foatre multa presiune, insa cursul ar putea avea o reactie inversa si s-ar putea intoarce „ca un pendul” catre niveluri mai joase, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
„Nu cred ca in momentul de fata leul se depreciaza. Daca ne uitam in istorie, un nivel al leului de 4,2 sau 4,3 lei fata de euro a mai fost. Nu e vorba de o depreciere, ci de o confruntare dintre moneda nationala si valuta. Doar 12-13 zile din ianuarie nu ne pot da o imagine clara a pietei valutare”, a spus Vasilescu, la www.stirileprotv.ro.
Oficialul BNR a afirmat ca actualul nivel al cursului dezavantajeaza persoanele care s-au imprumutat de la banca in valuta, aratand, insa, ca pretul acestuia este „unul corect” pentru ca reflecta piata.
El nu a avansat o estimare cu privire la evolutia cursului, pe fondul incertitudinilor din piata.
„Nu stim foarte multe lucruri despre buget, desi tocmai am vazut prognoza de 7,5% (din PIB – n.r.) a Comisiei Europene. Sunt foarte multe necunoscute in legatura cu Produsul Intern Brut sau cu salariile, exista foatre multe categorii de salariati care se asteapta la majorari ale veniturilor, dar nu stim cum va fi productivitatea in 2009. Stim, insa, ca vor fi presiuni, dar nu stim cand va plesni cazanul. Cat timp se deschide supapa si cazanul nu plezneste, cursul este corect”, a continuat Vasilescu.
Oficialul BNR a afirmat ca atat piata valutara, cat si cea a creditelor „sunt in suferinta” deoarece fluxul din afara tarii s-a restrans, insa vede posibila o intoarcere a cursului leului.
„Daca ne uitam la istoria pietei valutare din Romania, o sa vedem ca aceasta miscare de pendul s-a produs, iar cursul s-a intors, ori de cate ori valuta si-a luat nasul la purtare”, a conchis Vasilescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.