Cununa Florilor la Bunesti

Cununa Florilor la Bunesti

0 102

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, impreuna cu Primaria Bunesti, organizeaza duminica 29 iunie 2008, sarbatoarea traditionala „Cununa florilor” in comuna Bunesti, incepand cu ora 11:30.
„Cununa florilor” este un obicei de vara ce are loc in ziua de Sf. Petru si Pavel. Este o sarbatoare a florilor, a vegetatiei abundente ce aduce speranta in rodnicia pamantului. In comuna Bunesti, acestui obicei, pe langa semnificatia de celebrare a zeului arhaic al vegetatiei i s-a atribuit si o alta trasatura. Este vorba despre caracterul patriotic si revolutionar al cantecelor intonate cu aceasta ocazie, „cununa” fiind dedicata eroilor cazuti in luptele pentru eliberarea Ardealului.
Sarbatoarea se va incheia cu un spectacol folcloric sustinut de Ansamblurile „Magura” din Codlea si „Korona” din Brasov, invitata de onoare fiind indragita interpreta de muzica populara Sava Negrean – Brudascu.
Manifestarile vor debuta duminica, la orele 11.30, la biserica ortodoxa din Bunesti .

Sarbatoarea cununii
Sarbatoarea are la origine un obicei sasesc numit ,,Kronenfest” (sarbatoarea cununii) celebrat in aceeasi zi de ,,Peter und Pauls Tag”. Pregatirile pentru aceasta zi incep cu cateva zile inainte de 29 iunie, cand tinerii merg pe camp sa adune flori. Impletitul ghirlandelor se face acasa la una din fete. Se realizeaza astfel doua cununi: una a copiilor, alta a tinerilor, care se aseaza pe stalpi in curtea bisericii. Printre ramurile cununii se ascund o bucata de branza si o sticla de rachiu cu care vor fi cinstiti participantii.
Cand toata lumea este adunata in jurul ,,Cununilor”, pe fiecare stalp se urca un tanar si rosteste o ,,zicatura”. Textul acesta, scris de catre preot vorbeste despre semnificatia religioasa a zilei de 29 iunie.
Pe tot parcursul desfasurarii se intoneaza cantece vechi dedicate eroilor. Nu lipseste nici traditionala hora, totul incheindu-se cu ,,Multi ani traiasca”

L.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.