Cum sa va feriti de gripa

Cum sa va feriti de gripa

0 71

Tinand cont de actuala evolutie a infectiilor respiratorii acute viral, inclusiv a gripei, pe teritoriul Romaniei, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a dispus constituirea unui grup de lucru care sa monitorizeze acest fenomen. La sfarsitul saptamanii trecute se inregistrasera 38 de cazuri de gripa: 16 – in Bucuresti, 8 – Constanta,? 2 – Galati, 2 – Buzau, 8 – Iasi, 1 – Brasov, 1 – Sibiu;


Specialistii afirma ca? nu se poate vorbi inca, in Romania, de o epidemie de gripa, ci doar de focare locale, in Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi.


?


Recomandari pentru populatie


Grupul de lucru a stabilit recomandari generale pentru populatie si masuri tehnice de specialitate pentru unitatile sanitare. Principalele recomandari pentru populatie sunt:


– Izolarea persoanelor bolnave la domiciliu la aparitia primelor simptome si contactarea telefonica a medicului de familie.


– Izolarea persoanei? bolnave de restul familiei, iar membrii sanatosi sa poarte masca de protectie care sa acopere gura si nasul.


– Bolnavii? sa evite accesarea colectivitatilor si? transportul in comun.


– Pentru cei sanatosi se recomanda evitarea contactului cu persoanele bolnave.


– Spalarea mainilor des, mai ales dupa suflarea nasului și venirea in contact cu persoane bolnave.


– Folosirea batistelor igienice de unica folosinta, in caz de tuse sau stranut.


– folosirea de imbracaminte adecvata sezonului rece.


– Alimentatie bogata in vitamine si minerale.


– Vaccinarea? antigripala, mai ales la categoriile considerate cu risc crescut de imbolnavire. Ca urmare, accentuam ca in special pacienții cu boli cronice si persoanele de peste 65 de ani sunt rugate sa se prezinte la medicii de familie, pentru a se vaccina impotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare.


?


Recomandari pentru unitatile sanitare


In ceea ce priveste unitatile sanitare, nu se impune carantina. Se va limita insa accesul apartinatorilor in spitale, in functie de situatia epidemiologica inregistrata la nivel local.


In fiecare zi se va realiza triajul epidemiologic al personalului medical. Se impune vaccinarea personalului care nu a fost inca vaccinat. In unitatile de invatamant se va face triaj epidemiologic zilnic si copii bolnavi vor fi trimisi acasa.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.