Cum sa ne aparam drepturile in vacanta de vara

Cum sa ne aparam drepturile in vacanta de vara

0 61

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ne avertizeaza ca avem responsabilitati, dar mai ales, drepturi si atunci cand suntem in vacanta.
Daca v-ati hotarat sa va petreceti vacanta undeva in afara tarii si doriti sa calatoriti cu avionul, va puteti apara drepturile in calitate de pasageri ai curselor aeriene si puteti completa un formular UE de plangere impotriva companiei aeriene.
In primul rand, companiile trebuie sa-si tina la curent clientii in legatura cu drepturile lor.
Astfel, aveti dreptul sa solicitati despagubiri in valoare de 125 EUR pana la 600 EUR, in functie de distanta de zbor si de intarzierea produsa in urma redirectionarii cursei.
In cazul in care intarzierea este mai mare cinci ore, aveti dreptul sa solicitati rambursarea costului biletului, dar numai cu conditia renuntarii la calatorie.
Aveti dreptul sa primiti despagubiri banesti, cu exceptia urmatoarelor situatii: ati fost informat cu privire la anularea cursei cu 14 zile inainte, sau orarul cursei redirectionate este foarte apropiat de orarul initial sau compania de transport aerian poate demonstra faptul ca anularea zborului a fost determinata de motive speciale.
In cazul in care imbarcarea dumneavoastva este refuzata sau daca cursa cu care calatoriti este anulata, puteti alege intre a va continua calatoria sau a vi se rambursa costul biletului.
Pasagerii cu mobilitate redusa si persoanele cu handicap sunt protejate impotriva discriminarii si, cu incepere de la 26 iulie 2008, pot beneficia de o asistenta corespunzatoare asigurata (in anumite conditii) in fiecare aeroport de pe teritoriul UE.
Companiile de transport aerian raspund pentru pagubele produse in urma intarzierii curselor (pana la 4.800 EUR), pentru deteriorarea si pierderea bagajelor (pana la la 1.200 EUR) precum si pentru vatamarile corporale sau decesele produse in urma accidentelor.
Mai multe informatii, precum si o lista a autoritatilor nationale care raspund de respectarea acestor drepturi se gasesc la http://apr.europa.eu. {Acest text a fost furnizat de Comisia Europeana, Directia Generala Energie si Transport, BE-1049 Bruxelles}.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.