Cum sa inveti pentru Bacalaureat

Cum sa inveti pentru Bacalaureat

0 237

Examenul de maturitate este unul dintre cele mai dificile obstacole ce trebuie depasite de un adolescent. Aflat la sfarsitul carierei scolare, acesta trebuie sa-si verifice cunostintele acumulate in tot acest timp. Cu toate acestea, fiind vorba de o proba de concurs cu o data si o ora fixe, este important si felul in care elevul abordeaza acest examen. Este important ca pregatirea anterioara examenului propriu-zis sa fie temeinica si sa se bazeze pe cunostinte bine-insusite.
De aceea, ne-am gandit ca ar fi extrem de utile cateva sfaturi generale despre cum trebuie sa se pregateasca un elev de nota 10 penru Bacalaureat.
Limba si literatura romana nu poate fi „pacalita” cu referate sau comentarii invatate pe de rost, ci operele literare trebuie citite in intregime, aceasta fiind, de altfel, ultima ocazie de a cunoaste nemijlocit si organizat operele fundamentale din literatura romana.
Pe langa lectura, este nevoie si de exercitii de redactare, pentru a-ti putea structura propriile eseuri, redactate intr-o exprimare personala, conform unui punct de vedere (pe cat posibil) personal.
Pregatirea examenului nu inseamna doar studiu individual si testari succesive, ci si, mai ales, organizarea eficienta a timpului pentru odihna si relaxare si antrenament psihic pentru o atitudine pozitiva.
O parte importanta din procesul de invatare, pe care multi elevi tind sa o ignore, mai ales atunci cand sunt pe ultima suta de metri, este timpul de relaxare. Cateva minute dedicate sportului sau miscarii in aer liber sunt reconfortante dupa orele de studiu intens.
Nu trebuie sa te gandesti la examen sau la materia pe care mai trebuie sa o parcurgi. In seara dinaintea examenului culca-te mai devreme ca de obicei, nu mai tarziu de 21:30.
De asemenea, este foarte important sa aveti o alimentatie sanatoasa in perioadele de efort intelectual. Se recomanda reducerea consumului de cafea, tigari, mancaruri grele etc, in avantajul fructelor si al legumelor bogate in vitamine. In seara dinaintea examenului, nu manca mai tarziu de orele 18:00, iar mancarea sa fie usoara.
Pe langa toate aceste, o atitudine pozitiva si increderea in fortele proprii sunt extrem de importante pentru starea psihica general din timpul examenului.
Tuturor celor care trebuie sa-si stapaneasca aceste emotii in vara lui 2009 le uram spor la invatat si multa bafta!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.