Cum isi schimba sexul o jignire prezidentiala

Cum isi schimba sexul o jignire prezidentiala

0 202

Dand curs logicii contradictiei dupa care se conduce in multe dintre actele sale, Traian Basescu va ataca in instanta avertizarea cu care a fost sanctionat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. In virtutea aceleiasi logici, presedintele reinstalat al Romaniei considera „inacceptabil ca o discutie in intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, sa faca obiectul analizei unei institutii a statului roman“. Abordarea CNCD este taxata de Basescu drept „una specifica fostei Securitati“. Contorsiunea logica merge si mai departe cand presedintele considera ca „s-a creat un precedent periculos, care ar putea permite ca discutiile din cadrul oricarei familii sa faca obiectul analizei institutiilor publice“.


Avertisment parea o solutie convenabila pentru jignirea adresata ziaristei de la Antena 1, transferata intregii comunitati de tigani din Romania.? Nu neaparat si a celor imputiti. Cat despre comunitatea rroma, aceasta s-a declarat satisfacuta de verdictul dat de forul antidiscriminare din Romania, chiar daca decizia pronuntata ieri este insotita de precizarea ca „fapta nu este de natura sa atraga raspunderea contraventionala”.


Prin contraatacul institutiei prezidentiale, ce se va consuma in justitie, Traian Basescu face ca precedentul periculos al smulgerii telefonului din mana ziaristei sa basculeze in cel al interpretarii „securiste” – zice domnia sa – de catre CNCD a discutiei purtate in spatiul familial cu sotia sa. Nu talharirea jurnalistei devine periculoasa prin faptul ca a fost legitimata ca act de catre presedinte, ci interpretarea unei reactii pe care Basescu o credea intima in timp ce se lasa prada furiei provocate de contactul cu intrebarile stupide si agresive ale angajatei lui Voiculescu.


Dintr-o pudoare pe care n-o inteleg, sau dintr-un efect al discriminarii pozitive ce face ca unele minoritati sa beneficieze uneori de drepturi mai legitime decat ale majoritatii, nimeni nu se intreaba daca ziarista Antenei apartine cu adevarat comunitatii rrome. Abia atunci ar fi interesant de disecat daca Basescu si-a varsat naduful asupra ei pentru c-o identifica cu etnia din care face parte sau ca asocierea este doar un efect de limbaj pe care il practica in intimitate chiar si marii luptatori impotriva discriminarii, atunci cand se cred feriti de urechile opiniei publice.


Recursul de care pomeneste raspunsul prezidential este insa in acord cu constructia psihica a lui Traian Basescu, foarte aprig in ce priveste protejarea partii de Traian Basescu pe care n-o imparte cu alegatorii sai. Care vor fi atat de acord – si pe buna dreptate – ca oricine, chiar si presedintele, are dreptul la intimitati in care sa-si permita sa fie altfel decat se produce public, incat nu vor sesiza ca Basescu le scapa printre degete exact in momentul in care dau mana cu el. Prestatia publica a presedintelui si impactul confirmat recent la urne pe care il are asupra maselor creeaza iluzia ca Traian Basescu apartine poporului, caruia i se dedica in fiecare clipa si al carui produs este. Chiar si intalnirile din trei in trei luni pe care si le-a programat cu demosul in piata publica intaresc impresia ca Traian Basescu este integral la dispozitia alesilor sai, pentru care nu-si cruta nici macar intimitaturile.


Efectul este insa prea subtil ca sa fie remarcat de catre suporterii sai infocati. Care vor aprecia mai degraba calitatea si rafinamentul jignirilor aduse de idolul lor, in comparatie cu aprecierile grosiere pe care predecesorii sai le faceau la adresa gazetarilor. Fata de „Mai, animalule!” cu care Ion Iliescu gratula un ziarist in urma cu ceva vreme, „Mai, pasarica”, aruncat masculin de Basescu ziaristei de la Antena inainte sa-i smulga telefonul, este deja un inceput delicat de efeminizare.


Jignirile prezidentiale sunt in curs de schimbare de sex in Romania.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.