Cum a intrat Brasovul in bataia focului la referendum

Cum a intrat Brasovul in bataia focului la referendum

0 295

A trecut 19 mai. Zi incarcata istoric, fiind vorba ca un om, adica Traian Basescu a concurat cu… el insusi. Chiar daca a infrant si minimalizat partidele politice, prin politicianism ieftin, dar deontologic, Basescu s-a aflat si pe buzele brasovenilor pe 19 mai. Brasovul a intrat si el in jocul referendumului mai mult decat oricine,?chiar pe primul loc, ca si prezenta la vot. Dar sa vedem cum s-au intamplat lucrurile la noi prin „sat”.


?


Inca de dimineata, devreme, Brasovul fremata a… referendum. Intrebari retorice, DA… NU, ticluite in mintea electoratului ahtiat in a da cu stampila pe vot nu le-a dat pace peste noapte, astfel incat, desi era inca prea devreme – 7.10 AM – la unele sectii de votare din urbe se asezasera nerabdatori la coada… brasoveni. Tremurand de emotia unui vot anti-contra sau contra-pro, majoritatea dintre ei pensionari, probabil nostalgici unor vremuri apuse, cand se discuta soptind despre cartela de lapte si paine, dar incurajati de ideea de vota liber, acum, grupuri de 20-30 de brasoveni au sarit cu gura pe presedintii sectiilor de vot din Brasov in scopul de se exprima electoral mai devreme. Nerabdare de care nu s-a tinut cont. Totul a inceput conform orarului. Apoi, politicieni.


?


Cu politicienii la vot


?


Ticluindu-si orarele, cel mai probabil intr-o intelegere perfecta, vicepresedinti la nivel national si presedintii de filiale la nivel local, politicienii nostri si-au potrivit ceasurile in concordanta cu cele ale mass-media. Ca deh! Imaginea e importanta, chiar daca e vorba despre o suspendare sau nu.??


Spre exemplu, deputatul social-democrat Constantin Nita (presedintele PSD Brasov), a ajuns la sectia la care era arondat in jurul orelor 9.00. Dupa ce a votat, a pozat in adeptul modificarii Constitutiei, precizand ca votul sau a fost tocmai in acest sens, dar si pentru innoirea clasei politice.


Primarul Brasovului, liderul PD Brasov si vice al partidului la Centru, George Scripcaru, a declarat, la iesirea de la urne, pe la orele 10.00 ca are ceva treaba pe la Primarie. „Am cateva probleme de rezolvat la Primarie, am de oficiat cateva casatorii, iar dupa ora opt vom sarbatorii un eveniment foarte important pentru romani”,? a apreciat Scripcaru foarte sigur de rezultatul referendumului.


Liderul PNL Brasov, presedintele Consiliului Judetean Brasov, dar si vicepresedinte al liberalilor la nivel national, Aristotel Cancescu a votat si el pe la orele 10.30. Cu putine peripetii, insa. Asta pentru ca, indus in eroare de cameraman-ul trustului media pe care il patroneaza, a gresit initial sectia la care trebuia sa voteze, aflata in incinta Colegiul National „Andrei Muresan”. Dupa ce a fost lamurit de reprezentantii sectiei de votare ca a gresit putin adresa (sectia la care era arondat fiind in vecinatatea celei in care a intrat initial – n.a.), Cancescu a efectuat rapid toate procedurile de vot, grabindu-se sa indese buletinul de vot in urna. „Am votat pentru linistea lui Traian Basescu si pentru linistea noastra a tuturor romanilor”, a declarat la fel de grabit acesta la iesirea din sectie.


Si presedintele PLD Brasov, senatorul Nicolae Vlad Popa a votat pe la 11.00, exprimandu-si speranta ca a votat la fel ca si majoritatea romanilor.


Si ceilalti parlamentari si-au respectat cam in acelasi mod oralele fixate special pentru reprezentantii presei. Numai ca…


Pe traseu, insa, politica si-a facut simtita prezenta si in randul oamenilor de rand. „Aste e democratie! Se plimba cu urna mobila si nu este nici un jandarm cu reprezentantii sectiei de votare!”, a exclamat nervos o brasoveanca, indicand directia urnei mobile de la sectia, unde mai devreme iesise grabit Aristotel Cancescu. Mai mult, in fata aceleiasi sectii, astepta rabdator urna mobila un cetatean in carucior cu rotile. Lesne de inteles de ce, dupa cum se poate observa (foto), dar si ca sectia unde era arondat era destul de sus, dupa cele cateva scari ale institutiei de invatamant amintite mai sus si care, practic erau imposibil de urcat in conditiile handicapului brasoveanului. El a declarat ca a venit sa voteze, pentru ca cei de la sectie au refuzat sa-i transmita o delegatie cu urna mobila.


?


De la maternitate la vot


?


De asemenea, in zona Maternitatii din Brasov se aciuasera un grup de rromi, care petreceau nevoie mare. Capul familiei Gabor Rafi, destul de numeroase (foto), era fericit ca nevasta ii nascuse chiar de referendum. „Cu cine vrei sa votam conasule, ca noi tinem cu Basescu!”, a exclamat? rromul nostru, precizand ca nu a votat inca. Interesant este insa ca familia nu era din Brasov, ci din satul Jac din comuna muresana Vetca, conform propriilor declaratii.


Cu toate acestea, referendumul a continuat, iar autoritatile au continuat sa vegheze… la bunul mers al democratiei brasovene si a libertatii de opinie. Insa, cel mai interesant ar fi sa aflam daca votul prefectului Brasovului s-a anulat sau nu. Nu de alta dar, numele DaNu, Aurelian Leonard Danu, nu prea ii permite o fermitate in votul sau. Cel putin la referendum.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.