Cu o întârziere de peste trei luni Cardurile de energie sunt la...

Cu o întârziere de peste trei luni Cardurile de energie sunt la tiparniță cu o posibilă distribuire spre sfîrșitul lui februarie

0 163

Trebuie să spunem că și actualii guvernanți nu știu când vine iarna în România. Pentru sprijinirea cetățenilor pentru încălzire pe timpul iernii s-a decis un sprijin materializat printrun card. Vor distribui „promisiunea” pe undeva spre sfârșitul lunii februarie. Iată ce zice un ministru, Boloș, ignorând trei sferturi din iarnă. „Aşa cum am promis, începând cu data de 1 februarie va putea avea loc distribuirea cardurilor de energie, iar cu data de 20 februarie se vor putea face primele plăţi aferente ajutorului de încălzire, cu cele trei documente pe care le ştim deja: cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare pentru plata şi datoria pe care beneficiarii noştri o au la furnizorul de energie. Mă bucur că am ajuns la acest moment şi că avem toate echipamentele pregătite (…)
În zilele următoare cardurile de energie se distribuie către direcţiile teritoriale ale Poştei Române, aşa încât procesul sperăm să decurgă în condiţii normale şi termenul de 20 februarie să fie cel de la care beneficiarii, cu ajutorul respectiv pot efectua plăţi. Sunt patru milioane de beneficiari (…)

Și tot acest ministru în total dezacord cu șeful lui politic și guvernamental ne ma spune că: S-ar putea ca, după verificările pe care le facem, după cum se cunoaşte, atât pentru cei care locuiesc împreună la aceeaşi adresă, care sunt fără nomenclator stradal sau cu nomenclator stradal şi nu şi-au creat în cartea de identitate domiciliul sau cei care, prin interogarea bazelor de date ale ANAF, şi depăşesc venitul de 2.000 de lei, e posibil ca, în anumite situaţii, să trebuiască să-i excludem de pe lista de beneficiari; a afirmat Boloş. Adică din lista initială se vor mai tăia din beneficiar și în loc să utilizeze plafonul de trei mii lansat de premierul Ciucă caută să vadă cum să diminueze plafonul. (vezi zici: Încă o promisiune a guvernanților – plafonul veniturilor până la care se acordă ajutorul financiar pentru încălzire ar putea fi crescut la 3000 de lei)
De acest ajutor beneficiază pensionarii peste 60 de ani, inclusiv, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, pensionarii de invaliditate, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, familiile cu alocaţie de susţinere, familiile/persoanele cu ajutor social.
Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depăşească 2.000 lei.
Baza legală pentru acest sprijin este o Ordonanţa acre instituie măsuri de sprijin suportate parţial din fonduri europene aferente politicii de coeziune 2014-2020, destinate categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie.
Actul normativ stabileşte procedurile care vor fi aplicate pentru distribuirea eficientă a voucherelor pentru energie în valoare nominală de 1.400 lei, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023.
Sprijinul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, pe baza listei de beneficiari emise de Ministerul Muncii şi a cardurilor de energie emise şi distribuite, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.
Sumele alocate celor două tranşe nu pot fi preschimbate în bani şi nu pot fi folosite pentru plăţi prin mandat poştal către alte destinaţii decât plata facturilor de energie. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.