CSAT a dezbatut pe tema secetei

CSAT a dezbatut pe tema secetei

0 222


Joi, 28 iunie, a avut loc sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sub patronajul Presedintelui Traian Basescu. La sedinta au participat premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul apararii, Teodor Melescanu, ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, directorul Serviciului Roman de Informatii, George-Cristian Maior, seful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, consilierul prezidential Mihai Stanisoara, secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, general-maior Ion Oprisor, adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe si general-maior Silviu Predoiu.


Pe ordinea de zi s-a aflat si raportul cerut de presedintele tarii in legatura cu masurile de combatere a secetei, care afecteaza doua treimi din teritoriul Romaniei. In opinia lui Basescu tara noastra traverseaza o grava criza datorta lipsei apei. El este insa contrazis de ministrii cabinetului Tariceanu care afirma ca nu se poate vorbi de o criza, Romania avand rezerve de apa pentru inca 50 de zile, in conditiile in care nu ar ploua deloc.


In raportul prezentat in fata CSAT ministrii au facut cunoscute masurile luate la nivel de guvern pentru diminuarea efectelor celei mai grave secete din ultimii 60 de ani.? Printre masurile enumerate se afla si mentinerea subventiilor pentru irigatii, refacerea sistemului de irigatii, precum si identificarea de modalitati de acordare a despagubirilor pentru culturile afectate de seceta.


Primul ministru a informat de asemenea, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, ca s-au dispus masuri de supraveghere permanenta a debitelor pe Dunare, pentru a pune in evidenta un posibil risc de scadere a productiei de energie la Portile de Fier si de racire a Grupului Unitatii 1 de la Cernavoda.


De asemenea, primul ministru a informat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ca Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii urmeaza sa elaboreze o strategie nationala de combatere a secetei pe un orizont de timp de 20 de ani.
La randul sau. Presedintele Traian Basescu a incercat sa ofere solutiii. El a insistat cu privire la necesitatea realizarii si utilizarii forajelor de medie si mare adancime ca solutie pentru alimentarea cu apa a localitatilor din zonele afectate de seceta.


De asemenea, Presedintele Traian Basescu a cerut primului ministru, ca pe langa sprijinul financiar acordat de executiv, sa solicite Uniunii Europene plata in avans a subventiilor pentru suprafetele afectate, procedura utilizata si de alte tari membre ale Uniunii Europene in situatii de seceta.


?


Bianca Sorescu?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.