Credibilizare (!?), intr-o Justiţiei independenta!

Credibilizare (!?), intr-o Justiţiei independenta!

0 94
Problema principală care trebuie rezolvată este cea a credibilităţii justiÅ£iei, respectiv a încrederii pe care cetăţenii o au faţă de aceasta, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, cu prilejul unei întrevederi cu ministrul de resort Mona Pivniceru ÅŸi cu preÅŸedintele Camerei DeputaÅ£ilor, Valeriu Zgonea.
"Problema care trebuie rezolvată este cea a respectului ÅŸi a credibilităţii, or aici nu se poate rezolva nimic pe baza unui document sau a unui raport, ci pe baza unui efort comun a celor care lucrează în justiÅ£ie ÅŸi a celor care, fie vorba de Guvern sau de Parlament, prin decizii politice, pot contribui la acest efort de credibilizare ÅŸi eficientizare a actului de justiÅ£ie", a precizat premierul Ponta. El a pledat pentru o serie de măsuri rapide, pe termen scurt, cu efect imediat, în ideea accelerării procesului de justiÅ£ie ÅŸi în acelaÅŸi timp de a gândi deja pentru anul viitor această implementare.
"Deci, principala noastră obligaÅ£ie a Parlamentului, a Guvernului, este în mod sigur către cetăţenii români", a subliniat ÅŸeful Executivului.
El a menÅ£ionat că în mod evident sunt luate în considerare aspectele legate de MCV, cu referire la ceea ce înseamnă sistemul justiÅ£ional în ansamblu. Victor Ponta a spus că aspectele prevăzute în Mecanismul de cooperare ÅŸi verificare sunt o parte a aceea ce înseamnă sistemul de justiÅ£ie în ansamblu ÅŸi că Guvernul intenÅ£ionează o reformă reală a justiÅ£iei române, astfel încât actul de justiÅ£ie să fie mult mai apreciat ÅŸi mai apropiat de cetăţeni, justiÅ£ia să fie mai accesibilă, iar costurile pentru cetăţean să fie mai mici.
"Am văzut tot felul de discuÅ£ii despre independenÅ£a sau neindependenÅ£a justiÅ£iei, justiÅ£ia din România este independentă, este o realitate evidentă, problema care trebuie rezolvată este a respectului ÅŸi a credibilităţii", a mai menÅ£ionat Ponta.
 
Pivniceru: Procurorul general şi şeful DNA, numiţi după legea actuală; am stabilit deja criteriile
Ministrul JustiÅ£iei, Mona Pivniceru, a declarat joi că procurorul general al României ÅŸi ÅŸeful DNA vor fi numiÅ£i după legea care este acum în vigoare ÅŸi a anunÅ£at că a cerut deja o întâlnire comisarului european pe JustiÅ£ie, Viviane Reding.
"Nu-mi imaginez că cineva dă într-o săptămână o lege nouă, există o lege în vigoare. Numirea procurorului general ÅŸi a structurii este prevăzută în lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului, am discutat-o cu oficiali de la UE, eu am stabilit deja criteriile, au fost agreate ÅŸi de SecÅ£ia de procurori a CSM ÅŸi nu văd un impediment. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparenţă", a afirmat Pivniceru, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta ÅŸi preÅŸedintele Camerei DeputaÅ£ilor, Valeriu Zgonea.
În altă ordine de idei, ministrul JustiÅ£iei a menÅ£ionat că a cerut deja o întâlnire, pentru a-ÅŸi prezenta proiectele, comisarului european pe JustiÅ£ie, Viviane Reding, ÅŸi aÅŸteaptă să vadă când va avea loc aceasta. Pivniceru a mai adăugat că nu a fost fixată pentru săptămâna aceasta o întâlnire bilaterală cu Reding, dar există ÅŸansa "să fie o întâlnire informală, în sensul de prezentare" a sa ca ministru.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.