Covasna: Expeditie in Tibet

Covasna: Expeditie in Tibet

0 117

Doi tineri din judetul Covasna, Tulit Zsombor si Ruszuly Eva, vor pleca peste cateva zile intr-o expeditie in Tibet, obiectivul lor fiind sa cucereasca varful Cho Oyu, inalt de 8.201 metri.
Tulit Zsombor, care are la activ numeroase ascensiuni pe cele mai renumite culmi din intreaga lume, a declarat ca „proba de foc” a expeditiei va fi escaladarea acestui munte fara masti de oxigen.
Expeditia este programata in perioada 20 aprilie – 2 iunie a.c.
La inceputul acestui an, Tulit Zsombor, insotit de alpinistul bucurestean David Neacsu, a reusit sa cucereasca cel mai inalt varf din Antarctica, Mount Vinson (4.897 metri), inscriindu-si, astfel, in palmares inca o performanta remarcabila.
Mount Vinson se afla la 1.200 de kilometri de Polul Sud, iar cei doi sportivi au avut de indurat temperaturi extrem de scazute, de pana la – 42 de grade Celsius.
Anul trecut, impreuna cu alti alpinisti romani, Tulit Zsombor a reusit sa escaladeze varful Aconcagua, situat in Vestul Argentinei, la granita cu Chile, care masoara 6.962 de metri si este cel mai inalt varf din Anzii Cordilieri.
Cu sase ani in urma, acesta a participat la o expeditie in Muntii Pamir din Kirghistan, unde impreuna cu colegul sau Szasz Mihaly din Sfantu Gheorghe, a stabilit un nou record national si european, escaladand pe schiuri un varf de 6.150 de metri.
Un an mai tarziu, in 2004, Tulit Zsombor a facut parte dintr-un echipaj care a efectuat o expeditie pe schiuri in cel mai inalt varf muntos din Alaska, McKinley, care masoara 6.194 de metri.
Ascensiunea acestui varf a fost facuta in memoria a trei alpinisti romani care si-au pierdut vietile in iarna anului 2004 intr-un accident produs de o avalansa in timpul unui concurs desfasurat in Valea Morarului din Muntii Bucegi.
Cei trei sportivi rapusi de avalansa ar fi trebuit sa faca parte din echipajul care a plecat in Alaska.
In urma acestui tragic eveniment, schi-alpinismul a fost interzis in Romania, fapt pentru care expeditia s-a dorit a fi si una de promovare a acestei discipline sportive, ce se practica in intreaga lume.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.