Costul orar al fortei de munca in crestere

Costul orar al fortei de munca in crestere

0 141

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 19,39 la suta, in cel de-al treilea trimestru din 2008, fata de intervalul similar al anului trecut, si cu 3,11 la suta comparativ cu trimestrul precedent, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu trimestrul doi al acestui an, indicele a avansat cu 3,11 la suta.
In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 19,61 la suta si, respectiv, 3,12 la suta.
Fata de trimestrul doi din 2008, cele mai mari cresteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in activitatile din invatamant – 12,47 la suta, industria extractiva – 8,80 la suta si administratie publica – 7,78 la suta. Pe de alta parte, scaderi ale fortei de munca au fost consemnate in activitatile de intermedieri financiare – minus 7,65 la suta, sanatate si asistenta sociala – minus 2,48 la suta si comert – minus 0,06 la suta.
Cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca s-au majorat cu 3,12 la suta in perioada iulie-septembrie fata de trimestrul precedent iar cele indirecte (non-salariale) au avansat cu 3,07 la suta.
Comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, cele mai mari cresteri anuale ale indicilor trimestriali ai costului orar cu forta de munca se observa in activitatile de sanatate si asistenta sociala (40,26 la suta), invatamant (32,08 la suta) si energie electrica, termica, gaze si apa (28,08 la suta). Cea mai redusa crestere a fost consemnata in activitatea de intermederi financiare (4,06 la suta).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 19,31 la suta, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 19,55 la suta.
Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 19,68 la suta, respectiv 19,84 la suta.
Cele doua componente principale ale costului orar al fortei de munca sunt cheltuielile directe (salariale) si cheltuielile indirecte (non-salariale), mai precizeaza INS.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.