Costul folosirii unui card de credit sau debit in afara tarii

Costul folosirii unui card de credit sau debit in afara tarii

0 261
Cardul de credit sau debit poate fi folosit in prezent oriunde in lume, pentru a efectua plati sau pentru a retrage numerar, insa aceste facilitati nu sunt lipsite de costuri suplimentare. La plecarea in strainatate putem sa avem asupra noastra suma necesara in valuta, sau sa alegem sa platim si sa scoatem numerar in tara sau tarile de destinatie pe masura ce avem nevoie de bani cash.
 
Cardurile sunt mai sigure in vacante decat banii cash
Calatoria cu o suma importanta de bani asupra noastra poate fi una riscanta, si putand ramane fara ei daca pierdem sau ne este furat portofelul, in schimb pierderea cardului de credit sau de debit nu inseamna ca am pierdut si banii aflati pe acel card, cu exceptia cazului cand in acelasi loc cu cardul pastram si codul PIN.
Decizia de a apela sau nu la card pentru efectuarea platilor in strainatate nu este simpla. Pierderea cardurilor nu inseamna ca am pierdut si banii, dar de regula costurile pentru retragerile de numerar in regim de urgenta in strainatate sau pentru pentru emiterea unui alt card in regim de urgenta sunt foarte costisitoare, si pot ajunge la cateva sute de euro.
Un alt risc, il reprezinta imposibilitatea platii prin intermediul cardului, din diverse motive: comerciantul nu accepta carduri, tranzactia nu poate fi efectuata in acel moment si altele.
 
Platile cu cardul in strainatate nu beneficiaza de un curs de schimb valutar favorabil
In plus, majoritatea cardurilor de credit sau debit emise in Romania sunt in moneda nationala, iar orice tranzactie in afara tarii presupune conversia valutara din moneda in care am platit in lei.
Cand este efectuata o plata in alta valuta, are loc conversia in valuta de referinta, care este de regula euro pentru cardurile emise sub sigla MasterCard si dolari americani pentru cele emise sub sigla Visa, si apoi in lei. In aceste conditii, vom avea de suportat doua schimburi valutare care vor mari considerabil raportul de schimb.
Daca efectuam o tranzactie in euro cu un card Mastercard, atunci are loc o singura conversie valutara, cea din euro in lei. Atentie insa, bancile nu folosesc cursul de schimb valutar de referinta al BNR, ci un curs valutar stabilit de fiecare in parte, care poate fi mai mare cu cateva procente.
 
Vacanta in Turcia poate fi cu pana la 5% mai scumpa
Un cost mai mare este resimtit atunci cand efectuam o plata intr-o tara care nu foloseste moneda euro, cu un card emis sub sigla MasterCard, pentru care valuta de referinta este euro. Astfel, daca suntem in vacanta in Turcia, plata la comercianti sau retragerea de numerar cu cardul bancar presupune in primul rand conversia valutara din lira sterlina in euro, la un curs stabilit de catre MasterCard si apoi conversia din euro in lei, la un curs stabilit de banca care a emis cardul.
In cazul folosirii unui card de credit, unele banci percep si un comision suplimentar de conversie valutara, ce poate ajunge la 2.8%. In acest caz, diferenta dintre cursul BNR pentru euro si cursul efectiv utilizat poate ajunge si la 5 procente.
Efectuarea de cumparaturi de pe un site aflat in strainatate, care are preturile stabilite in alta moneda si plata acestora cu cardul se supune acelorasi reguli de decontare.
Pentru a elimina o parte din aceste costuri, putem apela la carduri emise in alte valute, cele mai frecvente valute fiind euro si dolarul. Totusi, si in acest caz daca banca are stabilit un comision de conversie valutara, atunci acesta se aplica pentru orice tranzactie internationala, indiferent daca cardul este in acceasi valuta.
 
Retragerea de numerar de la ATM-urile din strainatate va poate lasa cu pana la 3% mai putin in buzunar
Obtinerea de numerar in strainatate prin retrageri de la bancomatele bancilor implica plata unui comision, care de cele mai multe ori nu este unul mic, acesta poate ajunge si la 3% din suma retrasa, si o suma minima pe tranzactie.
Astfel, daca am retras 100 euro pentru care comisionul de retragere este de 3%, iar suma minima este de 5 euro, comisionul pentru aceasta retragere este de 5 euro.
Pentru a nu surprinsi de aceste costuri, verificati la banca ce costuri aveti pentru tranzactiile la comercianti sau de retragere numerar in strainatate, daca folositi un card de credit sau debit.
Ca masura de precautie, este indicat sa avem la noi o suma de bani in valuta, pentru orice eventualitate astfel incat vacanta sau calatoria sa nu ne fie perturbata.
 
Sursa: http://www.moneycenter.ro/card-de-credit/costul-folosirii-unui-card-de-credit-sau-debit-in-afara-tarii-a-2312.html
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.