Coronavirus în România între a fi sau a nu fi, de la...

Coronavirus în România între a fi sau a nu fi, de la intrare pe Otopeni până pe… malul Dambovitei!

0 125

Raed Arafat a declarat duminică seară, la Antena 3, că probabilitatea ca țara noastră fie ocolită de cazuri de infectări cu noul coronavirus este foarte scăzută, potrivit Mediafax. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că, virusul va apărea în toate statele europene, fiind doar vorba de o chestiune de timp.
Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate țările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o țară și când apare într-alta. Ați văzut acum situația trenurilor oprite în Austria cu persoanele care sunt suspecte. Oamenii călătoresc.
E imposibilă închiderea ermetică a granițelor. Înseamnă că mai devreme sau mai târziu astfel de cazuri vor apărea într-un loc sau altul. Acum depinde ce măsuri se iau. Italia ia măsuri foarte corecte. Am avut discuții cu colegii noștri de acolo de la Protecția Civilă. Sunt în legătură cu ambasada noastră de acolo. Ei iau măsurile pentru a limita răspândirea”, a afirmat Raed Arafat, duminică, la Antena 3.

Raed Arafat

El a precizat că luni fi o întrunire a unui grup de lucru care va discuta despre măsurile preventive privind coronavirusul, inclusiv o discuție despre achizițiile pentru asigurarea necesarului de materiale în caz de urgență.
„Mâine (luni – n.r.) vor fi discutate anumite măsuri pe care le-am stabilit și pe care le-a anunțat domnul profesor Horațiu Moldovan (secretar de stat în Ministerul Sănătății – n.r.) să vedem dacă rămânem cu ele sau mai facem anumite modificări. Bineînțeles că se discută scenarii, în cazul în care se întâmplă cutare sau cutare scenariu, care va fi atitudinea noastră, din timp. Va fi o discuție inclusiv cu reprezentații Oficiului Național de Achiziții Centralizate care răspund de achizițiile care s-au stabilit prin OUG nr. 11 care prevede stocurile medicale de urgență pentru această situație”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a mai spus că, prin ordonanța de urgență emisă de Guvern, însă unele materiale sunt greu de găsit, pentru că stocurile de echipamente de protecție la nivel mondial sunt foarte scăzute.
„Deja au început achizițiile. Au avut primele negocieri. Unele materiale s-au găsit, altele sunt mai greu de găsit. Problema este cu echipamentele de protecție care sunt foarte greu de achiziționat pentru că stocurile pe plan mondial sunt foarte scăzute. Acest lucru nu e un secret și nu putem să spunem nimic, decât că vom încerca să găsim furnizori pentru aceste materiale și avem nevoie de cantități mari, conform cerințelor pe care noi le-am pus în OUG”, a completat Raed Arafat.
Acesta a adăugat că au fost, totuși, identificate primele materiale și speră să fie semnate contractele săptămâna viitoare.

„Vor fi două etape, una în regim de urgență, se face prin negociere directă, prin invitație și în niciun caz respectând toți termenii care ar fi durat poate chiar luni de zile. Cum am zis, am început deja și am identificat primele materiale, și se semnează deja contractele, sperăm săptămâna asta care vine. Acestea sunt discuțiile pe care le vom avea în cadrul grupului.
Comisia care se întâlnește la Ministerul Sănătății va discuta anumite aspecte, care probabil că vor ajunge să fie în grupul de la ora 14.00, după care probabil vor fi aprobate de grupul Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a conchis Arafat.

Pasageri la Otopeni

Coronavirus vs Otopeni
Călătorii care vin din zone afectate de coronavirus vor intra pe Otopeni prin fluxul destinat charterelor, anunță Mediafax. Sunt vizate zborurile care vin dinspre Milano, Bergamo, Treviso, Torino. Pasagerii vor fi preluaţi de personalul medical al DSU.
Pasagerii care sosesc pe Aeroportul Henri Coanda din zonele din Italia afectate de coronavirus, respectiv, pentru moment, cele dinspre Milano, Bergamo, Treviso, Torino, vor intra în ţară pe fluxul destinat zborurilor charter, anunţă reprezentanţii aeroportului.

La intrarea în ţară, aceşti pasageri vor completa un scurt chestionar cu informaţii relevante.
Pasagerilor li se cer datele personale, numărul de telefon şi o adresă de e-mail la care pot fi găsiţi pe perioada şederii în România, iar apoi ei trebuie să răspundă la câteva întrebări.
Călătorii sunt întrebaţi dacă au locuit într-o zonă unde erau persoane infectate cu coronavirus şi dacă au intrat în contact direct cu astfel de persoane în ultimele 15 zile.
Totodată, pasagerii trebuie să scrie dacă au fost spitalizaţi în ultimele 3 săptămâni şi să specifice dacă au avut simptome, precum febră, tuse şi dureri de cap.
Pasagerii sunt asistați de personalul medical al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.