Corina Dragotescu, verdict amar: Romania este un esec

Corina Dragotescu, verdict amar: Romania este un esec

0 142

Tristețe infinită! Ziarista Corina Drăgotescu, stabilită de cîțiva ani în SUA, postează pe Facebook un text amar, dar cît se poate de realist despre starea societății românești actuale, institulat ”România captivă și goală”.
”România a avut după 1989 nu mai puțin de 29 de prim-miniștri. Cam unul pe an dacă socotim cu bătaie la cântar. Dintre ei, în afară de Călin Popescu Tăriceanu, niciunul nu fost om de afaceri în mediul privat. Toți au fost, într-un fel sau altul, lefegii de stat. Bugetari din naștere. În plus, cam toți au provenit din zone cu structură ierarhică piramidală. De aceea au și costruit societatea după singurul model pe care îl cunoșteau. Libera inițiativă a fost prost înțeleasă și prost reglementată. Impozitarea a fost gândită ca o armă împotriva clasei mijlocii, iar cetățenii priviți ca potențiali infractori, buni doar să voteze. Puterea instituțiilor de forță a fost sporită cu fiecare an, săptămână, oră, minut. Parlamentarii, docili și răspunzători doar în fața președintelui de partid, nicidecum în fața electoratului, au acceptat legi care au întărit brațul de fier al statului. Orice fleac s-a transformat în infracțiune sau contraventie, iar poliția a fost investită cu atributii sporite. Până și kktul ăla de mască a ajuns în atribuția poliției. Populația este amenințată mereu cu poliția, centrală sau locală, cu jandarmeria, procuratura, DNA-ul, mascații, armata, ANAF-ul, SRI-ul, Consiliul nu-știu-care, Asociația pentru nu-știu-ce, până la asociațiile de bloc. Mai nou, și INS-ul, un organism de statistică, amenință populația.
Până când vom fi o societate sub papucul unui politic incompetent, care nu știe să facă reglementări altele decât legi bazate pe forță? Până când vom avea în fruntea guvernelor oameni care nu știu că o societate democratică, cu economie de piață, trebuie să se autoregleze ea însăși, nu prin legi de forță?
Societățile vestice au mecanisme de autoreglare. Noi nu avem nimic. Noi am golit țara de mâna de lucru, fericiți că pleacă cei vocali și se așterne liniștea peste țară. Noi ne speriem de cei care se întorc din Vest la familii, acasă, în România, pentru că aduc virusul democrației cu ei. Ne bucurăm să le luăm banii, dar să plece repede înapoi.
Toată lumea spune că Președinții României au fost vinovați. Nu chiar. Ei au făcut în mare măsură ceea ce au propus partidele sau coalițiile de la guvernare. Toată lumea blamează acum, pe bună dreptate, Serviciile pentru legile totalitariste inițiate. Normal că sri-istii si neamurile, adica cei de la apărare, cei de la interne, cei de la sie, cei de la sppeu, steseul,cei de la ministerul “mamei lor”,vor legi stricte, că doar sunt structuri militarizate, care nu vor să renunțe la puterea pe care au acaparat-o în vidul lăsat de un politic incompetent.
Dar, de ce au acceptat politicienii aceste legi, chiar și pentru o primă lectură???? De ce nu le-au retrimis inițiatorilor cu un pomelnic de modificări??? La fel au făcut politicienii și cu PNRR-ul ăla nenorocit care practic introduce un alt tip de dictatură, economică și socială. Cei mai groaznic e că a fost acceptat fără crâcnire, doar pentru că vine de sus, de la Bruxelles!
Politicienii, in schimb, se dau de ceasul morții că nu mai sunt bani la buget. PSD-ul promite impozit progresiv începând de la zero pe salariile mici. Am mai trăit asta o dată. Toată lumea era pe salariul minim, iar diferența se dădea la plic. Tot PSD-ul, că PNL-ul nu mai există de multă vreme, umflă structura de angajati ai statului până stă să pocnească. Privații, tot mai puțini, sunt obligați să suporte povara bugetară care îi strivește la toate nivelele.
Structura fiscala, ANAF, trebuie să stoarcă și ultimul bănuț de unde o ști ea. Problema reală nu este că unii oameni au bani, la saltea cum se spune… Problema reală este că acești bani sunt cheltuiți în afară. În societățile vestice există o toleranță la banii din zona gri pentru că ei se reîntorc în economie sub formă de consum. În România nu se reîntoarce nimic. Consumul este permanent descurajat. Vacanțele sunt făcute toate în afară, pentru că sunt mai convenabile, iar produsele cumpărate din magazine bagă bani în buzunarele producătorilor străini, pentru că cei autohtoni sunt deja la al șaptelea parastas.

De câte ori merg în Ardeal, până să iau autostrada de la Sibiu, văd tot mai multe sate, odată făloase, cu locuințe noi și îngrijite, lăsate acum în plata Domnului ca o mireasă fată bătrână părăsită la altar, în așteptarea unui alt ginerică. Semnalul că o țară se deteriorează este când i se golesc satele. La noi satele s-au golit demult, acum se golește și țara.
O societate cu populația este aservită bugetarilor, captivă politicienilor, terorizată de instituțiile de fortă, nu poate funcționa normal. Teoria democrației spune că democrația este difuză, că se propagă cu atât mai rapid cu cât vecinii unei țări sunt democrații consolidate. România nu are nici măcar asta, vecini democratici. Încet-încet, România nu mai are nimic. Nici măcar speranță. Această societate este un eșec”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.