Copacii – sursa de iluminat

Copacii – sursa de iluminat

0 54

Copacii sunt o adevarata sursa de viata pe care putini dintre noi stiu sa o aprecieze.
Insa ultimele studii ne arata ca aceste plante extraordinare au inca multe resurse nedescoperite care, exploatate corespunzator, ne-ar putea crea o lume noua, mai buna, mai sanatoasa si… mai luminoasa!
Da, intr-adevar, copacii pot reprezenta o veritabila sursa de energie, nemaintalnita pana acum, printr-un artificiu aparent simplu: conectarea electrozilor la trunchiul copacilor pentru a colecta electricitate.
Padurile ar putea, astfel, sa devina sursa de energie necesara formarii unei retele de monitorizare a sanatatii ecosistemului sau ar putea avertiza din timp inceperea focurilor in paduri.
Insa anul trecut, echipa lui Andreas Mershin de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a demonstrat ca si utilizarea electrozilor din acelasi metal creeaza un curent, ceea ce inseamna ca exista si alta energie prezenta. Mershin crede ca electricitatea se formeaza din cauza unei diferente de pH dintre copac si sol, un dezechilibru mentinut de procedeele metabolice ale copacului.
Echipa sa a reusit sa obtina o cantitate suficienta de electricitate produsa de artari prin instalarea unui instrument numit convertizor de intensificare a voltilor. Convertizorul intra in starea de stand-by o perioada de timp, adunand energia produsa de catre copaci, periodic eliberand 1,1 volti.
O alta sursa ecologica de energie care poate fi utilizata este apa evaporata de frunzele copacilor, dupa cum afirma Michel Maharbiz de la Universitatea din California, Berkely, citat de revista de specialitate americana „News Scientist”. Echipa sa a aratat recent ca apa evaporata poate functiona ca o pompa mecanica si efectul poate fi folosit ca sursa de energie.
Asadar, daca stim sa ne uitam cu atentie in jur, planeta inca mai are resurse regenerabile si ecologice nebanuite care ne pot salva de la pieire pentru cativa mii de ani de acum incolo.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.