Contraventiile se vor plati prin munca

Contraventiile se vor plati prin munca

0 103

Senatul a aprobat ieri, cu 58 de voturi pentru si unul impotriva, proiectul de lege initiat de Gyorgy Frunda, care prevede transformarea contraventiilor neplatite din rea-vointa in munca in folosul comunitatii, vizaþi de aceastã masura fiind, spune initiatorul, prostituatele si cersetorii.
Ideea nu este rea, dar nu o vad realizabila, si iata de ce:
– Nu o sa gasesti vreo prostituata, cat de fraiera ar fi, sa puna mana pe lopata sau matura, in loc sa apuce obiectul muncii. Nu-si stica ea finetea mainii. Mai degraba o mai pune cu cineva si plateste vreun boschetar sa-i faca orele hotarate de lege.
– Nu o sa prinzi vreun cersetor muncind in folos obstesc pentru ca ori este intr-adevar cu lipsuri la fizic, ori este cu domiciliul instabil, asa ca ia-l de unde nu-i.
In context: nu ar fi pacat sa pui prostituatele la alte munci decat cea specifica, mai ales daca au aspect comercial si artistic?
In ce priveste celelalte soiuri de contravenienti nu stiu ce sa spun. Poate unii s-ar lasa agatati, dar ma uit, de pilda, la mine. Sunt baiat frumos, dar pe dinauntru arat ca un batran stejar gaunos si primavara mai dau si eu cateva frunze, dar fara ghinda. Si atunci cum sa-mi platesc contraventiile, din care imi fac rost la tot pasul? Poate doar daca ma ia primarul Scripcaru pe langa el, sa-i inalt ode si ceva versuri de slava! La alte sapaturi nu ma pricep.
Textul initiativei prevede ca „in cazul in care contravenientul citat de instanta nu a achitat amenda in termenul prevazut, instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore”.
In legislatia actuala se prevede ca instanta de judecata poate transforma amenda contraventionala in munca in folosul comunitatilor locale doar daca cel care a comis contraventia este de acord cu executarea acestei munci.
Senatorul Gyorgy Frunda a aratat in plenul Senatului ca aceasta reglementare este in acord cu o decizie din 2008 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), prin care se considera ca fiind neconstitutional ca instanta sa solicite acordul contravenientului pentru transformarea contraventiei in ore de munca.
Corect, as vrea sa vad si eu cati fraieri s-ar gasi, daca au sange in ei, sa trebaluiasca prin parcuri sau pe strazi ca sa nu-si prafuiasca altii pantofii.
Totodata, Frunda a mai spus ca si Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a stabilit ca „daca munca in folosul comunitatii nu este o munca dificila, are o perioada determinata nu mai mare de patru ore pe zi si are ca scop efectuarea pentru prevenirea contraventiilor sau a infractiunilor usoare, acestea intra in regimul normal al pedepselor aplicabile de catre tarile membre”.
De asemenea, senatorul UDMR a mai afirmat ca direct vizati de acest proiect sunt cersetorii, prostituatele si soferii auto – auzi expresie, de parca ar mai exista si alte soiuri de soferi! – care au comis contraventii usoare si refuza din diverse motive sa achite amenzile.
Adica la prostituate cum ar fi aceste „contraventii usoare”? Probabil cand le prinzi stand ca vaca sau umbland fara chiloti pe timp de iarna apriga.
„Va insemna o scadere a numarului de contraventii pentru ca atunci cand doamna prostituata va trebui sa curete in faaa primariei se va gandi de doua ori daca sa mai continue aceasta nobila munca pe care o presteaza in folosul comunitatii, sau nu”, a afirmat Gyorgy Frunda.
Pe naiba, Frunda este un visator. Adica sta tipa la sosea si nu o sa stea la primarie, in buricul targului, cu sanse sporite la agatat clienti, poate chiar din personalul primarial, care isi va face de lucru pe la ferestre sau va cerceta daca totul este in regula in jurul cladirii.
Oricum, este frumos ca ne aflam in treaba.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.