Contra degeraturilor, natura ne ajuta generos

Contra degeraturilor, natura ne ajuta generos

0 196

?


Sezonul rece poate sa ne provoace degeraturi. Nu are importanta daca sunt realizate din cauza imbracamintii sau incaltamintei neadecvate, sau fiindca ne-am jucat prea mult cu zapada, sau am curatat masina de zapada fara sa folsim manusile. Efectele degerarii sunt neplacute si de multe ori periculoase. Metoda de a folosi apa rece curgatoare este doar ameliorativa in cazul degeraturilor usoare. In cazul celor mai grele, sunt cateva retete naturale care pot fi preparate in casa. Astfel:


?????? Daca aveti la indemana bobite de vasc, puteti prepara o alifie de o eficacitate dovedita de practica. Pisati doua linguri de bobite de vasc sub forma de praf fin si puneti acest praf in tigaia in care ati pus untura de porc nesarata (o lingura cu varf) incinsa la foc mic. Amestecati intens pana se formeaza o pasta uniforma si vascul nu se mai distinge din compozitie. Dupa racirea pastei, ungeti protiunea degerata si acoperiti-va cu o carpa calda. Face minuni.


?????? Se mai prepara un decoct de castane, care se foloseste sub forma de bai locale sau de cataplasme peste locurile degerate. Se iau patru cinci castane, si se fierb intr-un litru de apa timp de 4-6 minute. Se lasa zeama obtinuta sa se raceasca timp de 20 de minute (un fel de infuzare a castanelor) si se obtine un lichid cu proprietati anti-degeraturi, in care puteti sa faceti bai caldute sau pe care sa-l folositi la cataplasmele de care vorbeam la inceput.


?????? O alta reteta este cea in care se fierbe la foc mic, timp de 10-15 minute, un amestec format din patru linguri de radacina de tataneasa, patru linguri de scoarta de stejar, cinci linguri de flori de galbenele, cinci linguri de menta pisata si zece linguri de flori de musetel (cantitatile se pot modifica dar proportiile intre componente trebuie sa fie respectate). La un litru de apa se pun doua linguri din amestecul de mai sus uniformizat bine prin amestecare in stare solida. Lichidul ce se obtine dupa fierbere se strecoara, se raceste si se fac spalaturi locale sau cataplasme.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.