Continuă instalarea celui mai puternic laser din lume – Primele componente se...

Continuă instalarea celui mai puternic laser din lume – Primele componente se montează la Măgurele

0 351
Componente ale celui mai puternic laser din lume se monteaza la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), din cadrul Institutului de Fizică de la Măgurele. Laserul a fost construit în Franța, de către firma Thales, cea care a câștigat contractul în valoare de 60 de milioane de euro.
Instalația imensă a fost finalizată la sfârșitul anului trecut, a fost transportată la Măgurele, unde vor fi asamblate, până în 2018, sutele de piese ale celui mai puternic laser din lume – acesta are două fascicule de 10 PW (10 petawați, adică 10% din puterea Soarelui).
Pentru comparație, laserele existente în toată lumea au o putere de 1 PW. Încăperea unde va fi instalat are o suprafață de 2.000 de metri pătrați – aici se va afla sistemul impresionant de oglinzi, lentile, laseri de pompaj, compresoare etc. care vor prelua raza de lumină de lumină inițială și o vor amplifica până la o zecime din puterea Soarelui.

laser magurele incapere mediafaxELI -NP este format din două componente cele două lasere de mare putere (şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante.Este singurul centru european de cercetare la nivel înalt în domeniul laserelor de putere ultra înaltă şi al interacţiunii laser-materie.
Proiectul le va asigura oamenilor de ştiinţă, inginerilor şi specialiştilor, pulsuri cu o putere care depăşeşte de 100.000 de ori capacitatea tuturor centralelor electrice existente la nivel mondial.

Platforma de cercetare ELI-NP va pune la dispoziția cercetătorilor și studenților cea mai modernă infrastructură de acest fel, în vederea studierii aplicaţiilor Extreme Light în folosul societăţii.Este o infrastructură unică, întrucât pune la dispoziţia cercetătorilor tehnologii atât pe bază de laser, cât și pe bază de raze gamma.Datorită acestei combinaţii, în cadrul ELI-NP se pot derula cercetări vizând impactul radiaţiilor electromagnetice extrem de puternice asupra materiei, cu un accent specific asupra fenomenelor nucleare şi aplicaţiilor acestora.MAGURELE eli_project SECT,
Experimentele care combină tehnologiile pe bază de laser cu cele pe bază de raze gamma se vor derula în interiorul camerei de interacţiune. Pentru sistemul de fascicul gamma, și el unicat în lume, a fost nevoie de constituirea unui consorțiu, deoarece nicio companie sau institut de cercetare nu putea dezvolta pe cont propriu întregul proiect. Consorțiul, Eurogamma, cuprinde institute de cercetare și agenții finanțatoare din opt state europene, printre care Italia, Franța și Marea Britanie.

Proiectul ELI se desfăşoară în trei ţări – România, Cehia și Ungaria – cu infrastructuri specializate, complementare și aflate în coordonare, care vor fi accesibile specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri. Proiectul din România (cel mai improtant) costă 356 milioane de euro,  cea mai mare parte a banilor fiind alocată de Comisia EuropeanăMAGURELE eli_project

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.