Consumul de carne şi lapte – românii cu mult sub media europeană

Consumul de carne şi lapte – românii cu mult sub media europeană

0 400

Românii consumă mai puţină carne decât alţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Mai puţina dar mai ieftină, câtă vreme carnea de vită e considerată produs de lux. La consumul de lapte, lucrurile stau chiar mai rău. Aici, în schimb, nu poate fi vorba de preţ, ci mai degrabă de preferinţe alimentare.
Fiecare român a consumat în medie anul trecut, aproape trei kilograme şi jumătate de carne proaspătă, pe lună. Dacă luăm în calcul şi preparatele din carne, totalul creşte cu aproximativ un kilogram. Asta înseamnă un consum mediu anual de 54 de kilograme, mult sub cei din Uniunea Europeană.
Un european consumă anual nu mai puţin de 90 de kilograme de carne. Pe lângă faptul că diferenţa este aproape dublă, preferinţele indică din start o problemă creată de preţ.
Românii se îndreaptă mai ales spre carnea de pasăre, care este mai ieftină, în timp ce europenii aleg carnea de porc. În privinţa cărnii de vita, consumul din România este de şase ori mai mic decât media europeană.CARNE PORC
Nici în cazul laptelui, România nu poate aspira la un loc fruntaş în Europa. Dimpotrivă. Anul trecut, consumul mediu lunar a fost de aproape şase litri de persoană. Datele INS arată că cei mai mari băutori de lapte din România sunt pensionarii, iar la polul opus se situează şomerii. În acelaşi timp, diferenţele dintre oraş şi sat sunt nesemnificative.
Distanţa dintre români şi europeni este însă foarte mare: consumul este de patru ori mai mic faţă de Europa de Vest şi de două ori mai redus comparativ cu Estul. Dacă un român bea doar 36 de ml de lapte simplu ambalat pe zi, un irlandez consumă de 10 ori mai mult.
Cu un consum de trei ori mai mic decât media europeană, românii ocupă la acest capitol penultimul loc în Europa. Şi asta, chiar dacă nutriţioniştii recomandă cel puţin 250 de ml zilnic.

CONSUMUL DE CARNE. ROMÂNIA 2015
Medie lunară – 4,49 kg/ persoană
Medie anuală – 53,9 kg/ persoană  (sursa: capital.ro)

CONSUMUL DE CARNE. UE 2014
Medie anuală – 90 kg/ persoană
Carne de porc – 40 kg/ persoană   (sursa: newscluj.ro)

CONSUMUL DE LAPTE. ROMÂNIA 2015LAPTE P&S
Medie lunară – 5,76 litri/ persoană
Rural – 5,98 litri/ persoană
Urban – 5,57 litri/ persoană

CONSUMUL DE LAPTE AMBALAT. UE 2014
Irlanda – 356 ml/ zi/ persoană
România – 36 ml/ zi/ persoană
Bulgaria – 24 ml/ zi/ persoană
Medie UE – 122 ml/ zi/ persoană

(sursa: capital.ro)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.