Consiliului National Secuiesc e pus pe autonomie!

Consiliului National Secuiesc e pus pe autonomie!

0 57

In plina campanie electorala Comisia permanenta a Consiliului National Secuiesc, care s-a reunit sambata la Sfantu Gheorghe, a hotarat ca pana in luna iunie sa inainteze Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei un memorandum pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului tinut secuiesc.
Izs?k Bal?zs, presedinte al CNS a declarat ca 210.000 de persoane din judetele Covasna, Harghita si o parte din Mures (conform lui Izs?k Bal?zs: cca. 40%) s-au pronuntat in favoarea autonomiei teritoriale a zonelor locuite preponderent de maghiari. Pornind de la aceste rezultate, CNS doreste initierea unei dezbateri pe aceasta tema in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si numirea unui raportor european care sa evalueze situatia din secuime.
Vicepresedintele CNS, Ferencs Csaba, a declarat ca, pe baza concluziilor raportorului, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ar putea recomanda Romaniei sa adopte o hotarare pentru declararea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Ferencs Csaba a declarat ca secuii nu doresc independenta zonei, ci o autoguvernare in interiorul granitelor Romaniei pe baza dreptului la autodeterminare a popoarelor.
Un alt subiect pe ordinea de zi este formularea unui punct de vedere in legatura cu alegerile locale, in conditiile in care mai multi membri ai CNS, organizatie declarata ca fiind apolitica, candideaza pe listele nou-infiintatului Partid Civic Maghiar.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.