Conferinta regionala UDMR

Conferinta regionala UDMR

0 68

La Jimbolia – ca e la doi pasi de Ungaria – s-a tinut, la sfarsitul saptamanii trecute, o conferinta regionala a reprezentantilor UDMR in autoritatile locale din Romania.

Nu se stie cum au ajuns pana acolo: cu trenul, cu masina sau, dupa obiceiul ancestral, pe cai.

De remarcat este insa declaratia adoptata de participanti, care apreciaza drept fireasca nazuinta secuilor la autonomie teritoriala.

Se viseaza unirea administratiilor locale (cu majoritate maghiara, n.a.) in scopul accesarii de fonduri europene pentru dainuirea si modernizarea comunitatii maghiare, cu fixarea unei serii de principii si obiective.

Citez din semnatarii documentului:

“De viata noastra trebuie sa decidem noi insine. Telul nostru este respingerea centralizarii, realizarea autonomiei culturale depline. Consideram fireasca nazuinta Tinutului Secuiesc la autonomie teritoriala.”

Mai, sa fie ! Oare stimabililor nu li se pare ca se intind mai mult decat le este plapuma? In loc sa fie multumiti cu ce au – si, slava Domnului, au destule drepturi in plus fata de ceilalti locuitori ai Romaniei – isi dau tot mai mult arama pe fata, fara limita in pretentii si nesimtire.

Ia sa vedem: daca tribul din care se trag ar fi migrat pana in Franta, mai latrau acuma ceva? Caci in Franta, o tara occidentala democrata si superdezvoltata, nu exista decat francezi, fara drepturi separate ale celor de alta etnie.

Dar la noi, cei ce ne conduc ori dorm, ori se cearta intre ei pentru ciolan, dand ocazia sobolanilor sa joace cum vor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.