Condiția depolitizării a sistemului – eliminarea preşedintelui din procedura de numire şefilor...

Condiția depolitizării a sistemului – eliminarea preşedintelui din procedura de numire şefilor de la DNA şi DIICOT

2 103

Prin eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT va avea loc o depolitizare a sistemului, în condiţiile în care numirile vor fi făcute de CSM, care nu este un factor politic.
În continuare, aș spune că „modificările la legile justiţiei fac parte dintr-o viziune care se bazează pe principii constituţionale şi urmăresc o consolidare reală a statului de drept şi separaţia şi controlul reciproc al puterilor în stat. De aceea, pasul următor este dezbaterea acestor propuneri în Parlament, unde este nevoie de o dezbatere cu argumente solide, de natură juridică.
O discuţie legată de persoane şi funcţii, va altera orice dezbatere serioasă.
Parlamentul, ca for suprem al democraţiei, unde toţi românii sunt reprezentaţi, va asigura un astfel de cadru de dezbatere constructiv, unde opiniile pro şi contra vor fi exprimate şi de unde va rezulta cea mai bună formă a acestor legi.

În acelaşi timp, susţin continuarea dialogului cu oficialii europeni şi vreau să punctez faptul că, în redactarea acestor modificări, ministrul Justiţiei, oricare ar fi el, ar trebui să aibă consultări cu aceştia”.
Aș propune ca şi art. 53 alin. 6 să fie modificat prin iniţiativa sa de lege, astfel încât revocarea din funcţie a preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii de la Înalta Curte să se facă de ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor acestora sau la cererea adunării generale a instanţei, pentru motivele prevăzute la art. 51, alin. 2, care se aplică în mod corespunzător.
În prezent, revocarea acestora din funcţie se face de către preşedintele României, la propunerea CSM.
În părerea legislativă, aș mai propune propune ca alin. 2 al art. 53 să fie abrogat – „Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. 1 decât motivat, aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului”.
La aceste propuneri, poziția CSM a fost ca numirile să fie făcute în continuare de președinte dar la propunerea CSM și nu a ministrului justiției.
Când ai șansa să elimini total politicul și tu nu vrei, ceva nu este în ordine!

Autor: Viorel Gongu
Sursa: facebook.com

COMENTARII

  1. In spatele presedintelui este securitatea care il manevreaza conform ordinelor primite , se stie de unde . presedintele este marioneta securitatii . Omul care a scris pe fb , este un naiv sa nu zic prost

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.