Compensatii pentru supravietuitorii Holocaustului

Compensatii pentru supravietuitorii Holocaustului

0 96

Supravietuitorii Holocaustului din Romania si Bulgaria, care au fost tinuti inchisi la domiciliu de catre regimurile celor doua tari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, vor avea dreptul la compensatii din partea Israelului, relateaza Haaretz.
Tribunalul din Tel Aviv a acceptat marti pozitia supravietuitorilor, respingand apelul Ministerului de Finante.
In decizia precedenta in acest caz, tribunalul a cerut Ministerului de Finante sa ia o atitudine liberala referitoare la aplicatiile supravietuitorilor de a obtine compensatii in astfel de cazuri. Instanta a criticat de asemenea intarzierile in rezolvarea acestor cereri si a solicitat autoritatilor sa inceapa imediat evaluarea lor.
Imediat dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, evreii din Romania si Bulgaria au inceput inregistrarea pentru primirea de compensatii din partea Germaniei pentru anii cand regimurile din cele doua tari i-au tinut inchisi la domiciliu si pana la 20 de ore pe zi. Cu toate acestea, Germania a respins aceste solicitari cu argumentul ca libertatea lor nu a fost revocata potrivit prevederilor legii.

Potrivit deciziei judecatorilor Issaiyho Schneller, Kobi Vardi si Ruth Lebhar-Sharon, solicitantii vor trebui sa indeplineasca un criteriu aditional pentru a fi eligibili pentru primirea compensatiei. Este vorba de a arata ca au fost inchisi la domiciliu dincolo de orele de stare exceptionala si ca au avut o libertate de miscare limitata.
Potrivit deciziei, aplicantii care au fost refuzati anterior pot reaplica pentru compensatii.
”Decizia va conduce la recunoasterea ca mii de supravietuitori ai Holocaustului care au fost inchisi la domiciliu au dreptul la compensatii”, a declarat avocatul supravietuitorilor, Ilan Yakobovich. Desi crede ca majoritatea supravietuitorilor vor indeplini cu usurinta criteriul aditional impus de tribunal, avocatul va face apel la Inalta Curte de Justitie pentru a anula aceasta prevedere, in vederea simplificarii procedurii de primire a compensatiilor.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.