Comisia prezidentiala pentru educatie propune accesul liber la liceu

Comisia prezidentiala pentru educatie propune accesul liber la liceu

0 220

Comisia prezidentiala pentru educatie a propus desfiintarea testelor nationale, accesul liber la liceu, desfiintarea scolilor de arte si meserii si promovarea a trei tipuri de licee: teoretic, tehnologic si vocational.


?


Invatamant generalizat si gratuit timp de 13 ani


Potrivit raportului Comisiei pentru Educatie, actuala structura a sistemului de invatamant are deficiente majore. In primul rand, desconsidera educatia timpurie, fragmenteaza invatamantul obligatoriu de 10 ani printr-un examen national inutil, dupa opt ani, cand de fapt, acest examen trebuia sa fie plasat la finele invatamantului obligatoriu si sa fie un examen de certificare, nu de selectie.


Comisia propune pentru rezolvarea acestor probleme ca statul sa asigure un invatamant generalizat si gratuit timp de 13 ani, de la clasa pregatitoare, pana la sfarsitul liceului. Accesul in invatamantul liceal trebuie sa fie garantat pentru toti cei care doresc, in conditiile in care UE estimeaza ca din 2010 doar 15% dintre noile ocupatii vor solicita doar absolvirea unei forme de invatamant obligatoriu.


De asemenea, raportul recomanda ca invatamantul obligatoriu sa se pastreze la 10 ani (clasa pregatitoare, invatamant primar si invatamant gimnazial) si sa se organizeze in acelasi tip de unitate de invatamant. Scolarizarea obligatorie ar trebui sa se incheie la 16 ani, varsta la care tinerii pot intra pe piata muncii, conform legislatiei in vigoare.


Raportul Comisiei prezidentiale va fi dezbatut public, in prezenta presedintelui Traian Basescu, joi, 12 iulie 2007, la Palatul Cotroceni.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.