Comisia Pizmaneanu

Comisia Pizmaneanu

0 243

Presedintele Basescu si-a obisnuit auditoriul cu inconformismul discursurilor sale; judecand dupa dezinvoltura speechurilor prezidentale, nici chiar consilierii sai de taina, presupusi a fi consultati la redactarea materialelor, nu pot anticipa spusele sefului statului.


Elementul surpriza al manifestarilor sale verbale este ceea ce oripileaza tabara opozantilor si aduce in delir galeria de fani. Imprevizibilul zicerilor face sa moara dusmanii de grija cutumelor si a protocoalelor incalcate, daca nu cumva de violentarea barbara a minimelor norme de exprimare civilizata. De partea cealalta, adoratorii vad doar onestitate neaosa si dorinta de a se face inteles de votantul de rand, nedus pe la prea multe scoli si satul de minciuni mestesugite.


Ambuscada verbala ii convine cel mai mult presedintelui cand trebuie sa glasuiasca public. Astazi se va afla intr-o postura insolita, in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului: absolut toata lumea stie despre ce va vorbi si aproape toata lume stie cu siguranta ce va spune.


Sansele ca Traian Basescu sa nu condamne regimul comunist sunt, practic, nule. Dupa ce solicita in primavara istoricilor dovezi stiintifice pe baza carora sa dezavueze comunismul, fostul comandant de nava carmea deja in directia denuntarii dictaturii din perioada 1945-1989. In panzele ideii de devoalare a regimului de extractie bolsevica drept „criminal si ilegitim” sufla de aproape un an de zile comisia Tismaneanu, infiintata la initativa sefului statului. Raportul acesteia, din care au fost commentate deja largi pasaje cu prilejul diverselor dezbateri si interviuri, a fost inmanat presedintelui Basescu, care se va ralia astazi concluziilor sale: fara nici un echivoc, regimul instaurat de tancurile sovietice in 1945 a fost ostil fiintei nationale romanesti, pe care a vrut s-o subrezeasca, daca nu cumva s-o extermine.


Singurele pariuri ce se mai pot face in legatura cu verdictul de astazi tin de butaforie, nu de continutul documentului lecturat. Sa recurga oare astazi Traian Basescu, dat fiind importanta momentului, la lacrima de recuzita pe care o poarta asupra sa pentru ocazii speciale? A varsat-o pe umarul lui „draga Stolo” cand amicul de drum se retragea din cursa pentru presedintie chiar in ajunul alegerilor din 2004, netezindu-i calea spre Cotroceni. A strivit-o in podul palmei si cu ocazia vizitei recente la Bruxelles, la petrecerea data de oficialitatile europene in cinstea intrarii in UE a Romaniei si Bulgariei. Ca fost beneficiar al regimului comunist, postura recunoscuta chiar cu prilejul confruntarii finale cu Adrian Nastase, este posibil sa recurga din nou la glanda lacrimala pentru a se desparti „in cuget si-n simtire” de o epoca de care a profitat in masura la fel de mare ca multi dintre cei infierati de Vladimir Tismaneanu in zisul raport.


Cu mobilitatea faciala pe care i-o stim, este foarte posibil sa-si rezerve pe chip loc suficient pentru un rictus de satisfactie. Adrisantul mesajului este premierul Tariceanu, ciuca preferata a farselor lui Traian Basescu. Desi infiintata la repezeala, din flagrant capriciu prezidential, comisia lui Volodea Tism?neanu a produs documentul pohtit de Cotroceni, cu un zel demn, daca nu de-o cauza, cu siguranta de-o remuneratie mai buna, dat fiind ca specialistii in istorie au robotit pro bono la redactarea a 600 de pagini de analiza. Un rezultat mai rasunator decat recenta plangere depusa de Marius Oprea, consilierul premierului si presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, impotriva unor securisti sibieni vinovati de a fi recrutat copii ca agenti informatori.


Comisia prezindentiala a surclasat institutul prim-ministerial la sectiunea „raportul nostru e mai bun decat de plingerea lor”. Basescu a dovedit ca, la comunism, este mai tare decat Tariceanu.


Daca premierul va pune din nou handicapul de a tine pasul cu inventivitatea presedintelui pe seama betesugului de la piciorul operat, ale personalitati prezente astazi in sala n-au la dispozitie asemenea subterfugii. Drept pentru care se vor margini sa fluiere si sa huiduiasca. Ion liescu, denuntat in raport drept continuator al practicilor bolseviste dupa ‘89, Adrian Panescu si Corneliu Vadim Tudor, incondeiati la sectiuni barzi ai comunismului, au amenintat cu boicotarea momentului de lectura.


Se anunta galagie mare. La sedinta de azi a Parlamentului se va dormi mai putin ca de obicei.?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.