Comisarii UE au validat vanzarea TRACTORUL

Comisarii UE au validat vanzarea TRACTORUL

0 59

„Din evaluarea comisarilor europeni a reiesit ca prin vanzarea activelor Tractorul, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a obtinut pretul cel mai ridicat de pe piata si nu a renuntat la resursele statului, precum si ca la vanzare nu au fost asociate conditii de natura sa reduca pretul de vanzare sau sa descurajeze investitorii in a depune oferte”.
Adrian Ciocanea, secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului Romaniei, a declarat faptul ca membrii Comisiei Europene au dat un aviz favorabil Romaniei in ceea ce priveste vanzarea activelor Tractorul.
AVAS „a actionat ca un agent economic in conditiile economiei de piata”.
Rezolutia Comisiei Europene urmeaza a fi transmisa oficial statului roman in zilele urmatoare. De altfel, autoritatile romane se asteptau la un aviz favorabil inca de acum doua saptamana, cand surse guvernamentale anuntau care este rezolutia propusa in urma investigatiilor realizate de Comisia Europeana. De asemenea, presedintele Autoritatii, Teodor Atanasiu, remarca, la finele saptamanii trecute, ca oficialii europeni nu au cum sa gaseasca „o bresa” in procesul de vanzare al platformei brasovene, deoarece „vanzarea a fost facuta fara acordarea unui ajutor de stat”. Lucru intarit si de comisarul european Leonard Orban, care a precizat, la inceputul acestei saptamani, ca raspunsul dat de Comisiei Europene va fi pozitiv pentru statul roman.
Comisia Europeana a anuntat ca a declansat o investigatie in ceea ce priveste vanzarea Tractorul Brasov in luna septembrie, dupa ce senatorul, pe atunci, Nicolae Vlad Popa, astazi europarlamentar, actionase in instanta AVAS si compania castigatoare, Flavus Investitii SRL, acuzand faptul ca „a fost o intelegere politica intre AVAS, condus de un membru PNL, si Casa de Insolventa Transilvania, apropriata PSD, pentru a castiga cineva anume”. Popa ar fi dorit ca instanta sa anuleze contractul de vanzare-cumparare prin care cei de la Flavus Investitii au achizitionat platforma Tractorul la un pret de 82 de milioane de euro (inclusiv TVA)
Adrian Ciocanea a precizat ca „nevoia de imagine a unora a condus la implicarea unor eforturi si resurse din partea a trei institutii – AVAS, Consiliul Concurentei Comisia Europeana – pentru ca dupa sase luni de investigatii sa se ajunga la aceeasi concluzie, ca vanzarea uzinei a fost corecta si ca nu a fost implicat nici un ajutor de stat”.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.