Comentariu la firul ierbii pe partiile de schi

Comentariu la firul ierbii pe partiile de schi

0 116

Brasovenii iubitori ai sporturilor de iarna – dar nu numai ei – au, zilele acestea, motive serioase de mandrie. De la Campionatele Mondiale de la Hinterzarten, din Germania, schi-fondistul Paul Pepene si biatlonista Reka Ferencz s-au intors campioni mondiali, dupa ce au reusit sa le smulga aurul unor sportivi si sportive mult mai titrati, proveniti din tarile nordice, unde sporturile pe zapada sunt ocupatie nationala. Unui alt junior de mare valoare, Petrica Hogiu, oficialii i-au agatat de gat medalia de argint, marind astfel recolta de metal pretios cu care romanii s-au intors din Germania.
Nici ca se putea un succes mai magulitor pentru delegatia romana si o buna introducere pentru prestatia de la Jocurile Olimpice de la Vancouver, unde avem sportivi calificati la biatlon, schi fond, sanie, bob, schi alpin si patinaj. Performantele deosebite obtinute pana acum de componentii delegatiei romane sunt cu atat mai remarcabile cu cat s-au inregistrat in conditii cu totul si cu totul diferite de cele in care se antreneaza si performeaza sportivii din celelalte tari participante. Care au acasa piste de bob si sanie, trambuline si partii, sponsori puternici si indemnizatii care le permit sa-si procure echipamente sau, in orice caz, sa-si asigure viata sportiva compatibila cu marea performanta. Loturile noastre de bob si sanie se antreneaza in Polonia s Austria; daca, pana nu demult, saritorii cu schiurile mai puteau utiliza trambulina de la Sacele, n-o mai pot face de mai bine de doua luni, de cand hotii de fier vechi au furat scarile de metal care asigura accesul in varful trambulinei. Nu era destul ca drumul sportivilor romani spre marea performanta este oricum ingustat de lipsa resurselor si degradarea naturala a bazei materiale, in care se investeste cu zgarcenie electorala. Trebuia ca tiganii sa fure la propriu treptele de metal ca sa avem imaginea perfecta a retezarii la jumatate a ascensiunii talentelor romanesti. Fiarele contorsionate ale restului de scara pe care tiganii n-au putut sau n-au mai avut timp sa-l fure sunt o ipostaza reusita a locului rezervat sportivilor inzestrati de la noi, ramasi suspendati undeva pe traseul catre victorie in sistemul nenorocit in care au avut ghinionul sa faca sport.
In Germania, Paul Pepene, Reka Ferencz, Eva Tofalvi sau Petrica Hogiu n-au facut decat sa urce in forta, intr-un splendid efort, treptele lipsa ale scarii de la trambulina din Sacele. Careia hotii rromi n-au facut probabil decat sa-i scurteze suferintele de fieratanie amenintata de rugina.
Loturile romanesti de campioni in sporturile de iarna se antreneaza exclusiv in strainatate. Nu doar in sezonul hibernal, cand se deplaseaza in tari mai blagoslovite de natura cu ierni bogate in zapada si relief prielnic. Chiar si vara, cand se antreneaza pe role, schiorii se duc in Bulgaria, care are piste dedicate si nu trebuie sa patineze ca in Romania pe singura banda rezervata lor pe cate-o sectiune de sosea presarata cu gropi.
In vreme ce sportivii iernii cunosc diferenta dintre zapada asternuta pe partiile de Garmish-Partenkirchen, de exemplu, si neaua cazuta aiurea pe pantele neamenajate de la noi, jurnalele de stiri TV din Romania au consacrat isteria dementa a exodului de week-end al populatiei schioare mioritice. Fufele prezentatoare de la noi se simt obligate sa vorbeasca la fiecare sfarsit de saptamana despre cum s-au imbulzit bizonii de la ses la munte, de parca un lot de populatie sanatoasa si sportiva da buzna intr-un paradis montan. Vreme de 3-4 luni pe an, in fiecare vineri si in fiecare luni auzi repetat mecanic si insipid acelasi scenariu cu „mii de iubitori ai muntelui” care au dat navala „cu mic, cu mare” la Predeal, in Poiana sau la Sinaia unde, dupa ce „si-au luat in spate saniile, schiurile sau capacele de plastic” au pornit „sa-ncerce partiile”.
La televizor, parem o natie de nordici, obsedati de miscare in decor montan si practicanti de sporturi de iarna. Pe teren, suntem o gloata de umflati, veniti sa ne inhalam portia de aer rece la munte pentru pofta de mancare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.