Comasarea alegerilor pe ultimul …drum!

Comasarea alegerilor pe ultimul …drum!

0 48

Coalitiade la guvernare (PDL+UNPR+UDMR) a luat avantul necesar si s-a hotarat sa nu tina cont de nimic, desigur nu sunt uitate propriile interese, dispunand comasarea alegerilor.
Proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare in anul 2012, precum si proiectul privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), au ajuns luni, la Cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
Birourile Permanente Reunite vor stabili calendarul angajarii raspunderii Guvernului in Parlament pe cele doua proiecte de lege.
Guvernul a luat in sedinta de luni decizia de demarare a procedurii de asumare a raspunderii guvernamentale pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare din 2012 si proiectul de lege referitor la promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a anuntat premierul Emil Boc intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria, la finalul sedintei Executivului.
Guvernul Boc va fi cel care va hotara si data alegerilor, pe undeva in noiembrie 2012 sau martie 2013, in asa fel ca cele milioanele de voturi sa curga doar in albia porticalie. Tot de milioane voturi tinteste si generalul de patru stele Gabi Oprea pentru UNPR, iar UDMR nu vrea mai mult de 7% dintre votanti, fara redistribuire.

Calendarul motiunii de cenzura
Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012 si pe cel privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie joi, 15 decembrie, potrivit deciziei luate luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, informeaza Agerpres.
Opozitia poate depune o motiune de cenzura pana sambata, 17 decembrie, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor Roberta Anastase.
Documentul va fi citit luni 19 decembrie, urmand ca motiunea sa fie dezbatuta si votata joi, 22 decembrie.
USL a decis sa depuna motiune de cenzura impotriva celor doua legi pentru care Guvernul a decis sa isi angajeze raspunderea, a anuntat luni liderul conservator Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte de presa a Uniunii.
USL a anuntat ca va depune motiune de cenzura.

Victor Ponta: USL nu va participa la sedinta in care Guvernul isi angajeaza raspunderea
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca deputatii si senatorii USL nu vor participa la sedinta Parlamentului de joi, in care Guvernul isi va angaja raspunderea pentru proiectele de lege privind comasarea alegerilor si numirea judecatorilor la ICCJ, transmite Mediafax.
„De ce sa participam? Ce sa ne spuna Emil Boc? De ce comaseaza alegerile? Noi stim de ce, ca sa ne fure”, a adaugat el.
Ponta a spus ca, in opinia lui, nici premierul Emil Boc nu ar trebui sa participe la acea sedinta a Parlamentului.
„El de ce sa participe? A spus ceva Traian Basescu, iar el a executat”, a afirmat Ponta.
Intrebat cum comenteaza afirmatia premierului, ca nu ii este teama de motiunea de cenzura pe care opozitia o va depune dupa angajarea raspunderii, Ponta a raspuns: „Emil Boc e un mare curajos”.

Crin Antonescu: Angajarea raspunderii privind comasarea alegerilor are loc in mod „mecanic”
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, luni, inainte de sedinta USL, ca angajarea raspunderii privind comasarea alegerilor parlamentare si locale in anul 2012 are loc in mod „mecanic”.
„Pentru dumneavoastra si pentru noi toti o stire va fi cand vor incerca sa treaca o lege normala, asta ca-si angajeaza raspunderea, isi angajeaza raspunderea in mod mecanic, in spasme”, a declarat Crin Antonescu drept raspuns la o intrebare a jurnalistilor pe tema deciziei de angajare a raspunderii.
Liderii coalitiei de guvernare au reiterat luni decizia ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea pe legile privind comasarea alegerilor parlamentare si locale in anul 2012, precum si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au declarat pentru AGERPRES surse politice.
Potrivit acestora, liderii politici au propus ca premierul sa mearga joi in Parlament pentru angajarea raspunderii, insa decizia va fi luata de Birourile Permanente legislative.

Daniel Constantin (PC): USL va depune motiune de cenzura referitor la proiectul de comasare a alegerilor
Uniunea Social Liberala (USL) a luat act de intentia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe proiectul comasarii alegerilor si pe cel privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a decis sa depuna motiune de cenzura impotriva acestor initiative, a afirmat presedintele PC, Daniel Constantin, luni, dupa sedinta USL.
„Am luat act astazi de intentia Guvernului de a-si asuma raspunerea pe cele doua proiecte extrem de importante si anume comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare pe de o parte si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. USL a decis astazi sa depuna motiune de cenzura impotriva acestor proiecte”, a declarat Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, procedura de asumare a raspunderii este o procedura corecta, constitutionala, dar in cadrul Guvernului Boc probabil ca nu mai este o „procedura exceptionala”, asa cum prevede Constitutia.
„Parlamentul a devenit astazi o anexa a Guvernului, in care proiectele grele sunt trecute prin angajare de raspundere, ca atare consideram ca acest act de asumare a raspunderii este dincolo de Constitutie, este un act imoral, la fel cum este imorala si antidemocratica finalitatea acestor proiecte si anume comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare”, a afirmat liderul conservator.
Daniel Constantin crede ca este inceputul unui plan pe care presedintele Traian Basescu il are „de fraudare masiva a alegerilor parlamentare din 2012”. „Sigur ca vor mai fi si alti pasi in primavara anului urmator spre atingerea acestui obiectiv, fara de care probabil PDL nu ar putea intra in viitorul Parlament”, a spus liderul conservator.
Pe de alta parte, el a spus ca, probabil, proiectul de comasare a alegerilor la fi atacat la Curtea Constitutionala.
„Acesta este un prim-pas, asa cum am mai anuntat, probabil ca vom ataca la Curtea Constitutionala, deoarece consideram ca comasarea alegerilor incalca mai multe legi, ma refer la legea 215, legea 35, care prevad foarte clar ca mandatul alesilor locali nu se poate prelungi decat in cazuri exceptionale, el este de fix patru ani. Nu consideram ca aceasta dorinta politica a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului si a PDL-ului in special de a mai castiga cateva procente face parte din aceasta categorie, ca atare vom ataca dupa motiunea de cenzura acest act la Curtea Constitutionala”, a adaugat Constantin.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.