Cod galben – vijelii si ploi in 21 de judete

Cod galben – vijelii si ploi in 21 de judete

0 52

Meteorologii au avertizat autoritatile din 21 de judete ca, marti si miercuri, in sudul Banatului, Oltenia, vestul si nordul Munteniei, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramures si Crisana sunt asteptate vijelii, furtuni si ploi torentiale.
Judetele avertizate cu cod galben sunt Maramures, Satu Mare, Bihor, Salaj, Bistrita-Nasaud, Cluj, Mures, Alba-Iulia, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Valcea, Gorj, Dolj, Mehedinti si Caras-Severin.
Atentionarea intra in vigoare de marti ora 12.00 pana miercuri, ora 12.00, in regiunile cuprinse in avertizare fiind asteptate ploi, ce pot avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 35 de litri pe metrul patrat. De asemenea, in dealurile Olteniei, in vestul Carpatilor Meridionali si in zona Muntilor Apuseni, cantitatile de apa pot atinge izolat peste 60-70 de litri pe metrul patrat.
„Fenomene asociate instabilitatii atmosferice, respectiv frecvente descarcari electrice, vijelii si, pe spatii restranse, caderi de grindina se vor semnala in majoritatea regiunilor inca din noaptea de luni spre marti”, atentioneaza meteorologii.
Hidrologii au avertizat autoritatile din 17 judete din nordul, centrul, vestul si sudul tarii asupra pericolului de inundatii locale pe raurile mici din zonele de deal si de munte, in contextul prognozei meteo care anunta ploi.
„Incepand din 22 iulie 2008 ora 16.00, se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie si cresteri rapide de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe raurile din bazinele mentionate situate in judetele Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Mures, Cluj, Alba, Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt si Valcea”, se precizeaza in textul avertizarii hidrologice.
Ploile prognozate ar putea duce la inundatii locale pe raurile din bazinele Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu si Olt.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.