Coaliția PNL-USRPLUS-UDMR, contestată de 79% dintre români. Cine ar putea dărâma Guvernul...

Coaliția PNL-USRPLUS-UDMR, contestată de 79% dintre români. Cine ar putea dărâma Guvernul Cîțu

0 239

Actuala coaliție de guvernare traversează un moment de instabilitate, ceea ce provoacă numeroase nemulțumiri în rândul cetățenilor. 79% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar acest lucru reflectă lipsa de încredere a oamenilor în actuala guvernare a țării.
Acești 79% dintre români care cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită reprezintă posibile voturi pentru partidele aflate în opoziție, ce nu pierd nicio ocazie pentru a critica partidele din guvern. Dacă PSD și AUR vor reuși să transforme acest val de nemulțumiți în voturi la viitoarele alegeri, atunci vor avea o bază solidă, în timp ce PNL, USRPLUS și UDMR rămân cu o bază solidă foarte mică, în condițiile în care doar 19% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție bună, potrivit sondajului IRES.
Un val atât de mare de nemulțumiți poate duce inclusiv la un absenteism masiv la alegeri, pentru că atunci când oamenii nu au încredere în politicieni, ori se îndepărtează de scena politică, ori se mobilizează pentru a protesta. În ultimii ani, nici protestele cu sute de mii de oameni nu au crescut semnificativ prezența la alegeri.
Pe baza acestui val de nemulțumiri, PSD a ajuns la 35% în sondaje, iar AUR este la 14%, ceea ce teoretic le-ar oferi posibilitatea să formeze viitoarea coaliția de guvernare, în cazul în care ar obține aceste rezultate la alegerile parlamentare.

PNL este mult în urma PSD, la doar 27%, iar USRPLUS pare să stagneze la 14%. PNL, USRPLUS și UDMR nu ar mai putea forma coaliția de guvernare dacă acestea ar fi rezultatele de la alegeri. PNL plătește atât pentru numeroasele probleme din societate, dar și pentru scandalul din interior, privind alegerile pentru noua conducere. Un alt sondaj IRES arată că 66% dintre cetățeni cred că Florin Cîțu ar fi trebuit să-ți dea demisia după ce au fost făcute publice problemele cu justiția pe care le-a avut premierul în Statele Unite ale Americii.
„Premierul Florin Cîțu spune că nu s-a gândit nicio clipă să își dea demisia. Dvs. ce părere aveți despre decizia premierului?
Doar 30% dintre cei chestionați spun că este o decizie bună, în timp ce 66% cred că este o decizie proastă. 4% nu au răspuns”, precizează sondajul IRES.

Cine ar putea dărâma guvernul condus de Florin Cîțu
Toate aceste nemulțumiri ar putea să-l transforme pe Florin Cîțu în cel mai contestat politician român, iar PNL ar urma să deconteze la viitoarele alegeri, așa cum s-a întâmplat și cu PDL când Emil Boc devenise ținta tuturor atacurilor, și apoi cu PSD când Ponta și Dragnea erau criticați de cetățeni.
Chiar dacă este devreme să ne gândim la viitoarele alegeri, PSD și AUR pleacă cu prima șansă pentru a forma viitoarea majoritate parlamentară.
Însă aceste partide ar putea avea o mare șansă să ajungă la guvernare cu mult înainte de alegerile din 2024, pentru că niciun guvern nu poate rezista prea mult timp când premierul are probleme cu justiția, când 79% dintre cetățeni cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și când politicienii nu prezintă soluții la problemele reale ale cetățenilor, mai ales într-o pandemie care amenință viața oamenilor.
Pentru a rupe actuala coaliție de guvernare, PSD și AUR au nevoie de voturile UDMR sau USRPLUS, singurele partide care pot dărâma un guvern condus de Florin Cîțu. Cele mai multe neînțelegeri apar între PNL și USRPLUS, iar după congresele din cele două partide, nu este exclus să se treacă la remanieri în guvern și acest lucru să producă o ruptură în coaliția de guvernare.
În cazul în care USRPLUS va ieși de la guvernare, atunci va fi nevoit să voteze o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu, altfel va rămâne în opoziție alături de PSD și AUR. Și ținând cont că 79% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, foarte mulți cetățeni vor accepta decizia USRPLUS de a rupe coaliția de guvernare.

Sursa: psnews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.