Coalitia pentru o Romanie Curata & LISTA NEAGRA

Coalitia pentru o Romanie Curata & LISTA NEAGRA

0 136

Coalitia pentru o Romanie Curata a lansat, marti, „lista neagra” a candidatilor la alegerile din 30 noiembrie, pe aceasta regasindu-se 244 de aspiranti la mandate de parlamentar despre care se spune ca nu au semnat Pactul pentru Statul de Drept, sunt traseisti politici sau au probleme cu justitia.
Coalitia pentru o Romanie Curata (CRC) a postat pe portalul www.romaniacurata.ro „lista neagra” a actualilor parlamentari care vor candida la alegerile din 30 noiembrie.
„Portalul il dorim ca un vehicul pentru initiativele de acest gen, care incearca sa aduca un pic de ordine, profesionalism si onestitate in viata publica si in viata politica din Romania”, a declarat Ioana Avadanei, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.
CRC a monitorizat actualii parlamentari din punct de vedere al actiunilor intreprinse „impotriva statului de drept”, candidatii cu probleme de traseism politic (cei care trecut prin minimum trei partide) si pe cei care au avut sau au probleme cu justitia.
Astfel, pe lista apar in total 244 de candidati, 127 apartinand Aliantei PSD+PC, 66 PNL, cate 19 PRM si UDMR, 12 apartinand PDL si unul PNG.
Conform CRC, 146 de candidati au intreprins actiuni impotriva statului de drept, dintre care 79 de la PSD-PC, 32 de la PNL, 11 de la PDL, 11 de la UDMR si 13 de la PRM, iar 221 parlamentari au refuzat sa semneze Pactul pentru Statul de Drept.
CRC propusese fiecarui parlamentar sa semneze un Pact pentru Statul de Drept, care prevedea ca nu va „propune, intreprinde, initia ori aproba (…) nicio schimbare institutionala, de statut juridic sau de personal la conducerea DNA sau a Parchetului de pe Inalta Curte de Justitie si Casatie”, nicio schimbare in ceea ce priveste conducerea ANI si ca va renunta la modificarile propuse de Parlament la Codul de Procedura Penala care au fost criticate de Comisia Europeana.
Printre parlamentarii nominalizati la aceasta categorie se regasesc Calin Popescu Tariceanu (PNL), Marius Marinescu (PC), Daniela Popa (PC), Nicolae Serban (PSD), Dan Voiculescu (PC), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Viorel Hrebenciuc (PSD), Eugen Nicolaescu (PNL), Doru Ioan Taracila (PSD), Verestoy Attila (UDMR).
De asemenea, monitorizarea cuprinde 63 de candidati-traseisti, care au trecut prin minimum trei partide. Dintre acestia, 26 sunt la PDL, 21 la PSD-PC si 16 la PNL.
Pe listele negre mai figureaza un numar de 19 candidati care au probleme cu justitia, in sensul ca au fost trimisi in judecata sau se afla sub urmarire penala. Cei mai multi apartin PSD-PC – 11, PNL – 2, PDL – 2, PRM – 1, PNG – 1, PPS – 1 si 1 independent.
Coalitia pentru un Parlament Curat recomanda votantilor sa nu aplice stampila de vot pe niciunul dintre candidatii mentionati in lista.
„Absenta unui candidat de pe lista nu reprezinta un certificat de integritate in alb. Publicul e incurajat sa citeasca cu atentie candidatii si sa trimita semnalari acolo unde este cazul. Prezenta unui candidat pe lista insa echivaleaza cu recomandarea de a nu vota respectiva persoana, a carui integritate a fost monitorizata de catre CPC”, este stipulat pe portalul CRC.
Din Coalitia pentru o Romanie Curata fac parte Alianta Civica, CJI, So-Just, GDS, Academia de Advocacy, SAR si Societatea Timisoara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.