CNSC: Nu am blocat licitatia privind constructia autostrazii Brasov-Comarnic

CNSC: Nu am blocat licitatia privind constructia autostrazii Brasov-Comarnic

0 109
Conducerea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), acuzata puternic si amenintata cu schimbarea in sedinta de guvern de vineri de premierul Ponta pentru ca a suspendat licitatii importante in urma unor contestatii, a anuntat, luni, ca CNSC nu a "blocat" nici o procedura, ca a rezolvat contestatia in cazul licitatiei de constructie a autostrazii Comarnic-Brasov in trei zile lucratoare, chiar inaintea de sedinta de guvern de vineri, si ca afirmatiile prim ministrului au fost facute "ca urmare a unei dezinformari".
Premierul Victor Ponta a atacat puternic, vineri, conducerea CNSC din cauza deciziilor acestuia de a suspenda licitatii importante in urma unor contestatii.
Miza acestei schimbari? Controlul unei institutii care decide daca un contestatar al unei licitatii are dreptate sau nu. In acest context, Ponta a cerut ministrilor schimbarea tuturor "birocratilor si smecherilor" de la toate institutiile subordonate.
"Deci, va rog pe toti ministrii, aveti in subordine zeci si sute de institutii care nu sunt nici PDL-iste nici USL-iste, sunt ale lor si nu putem sa-i miscam in nici un fel.
Ei sunt acolo de ani de zile, o duc bine, ne cer bugete si dupa aia ne spun cum nu se poate face, cum se poate face nu ne spune nimeni, ne spun cum nu se poate ca nu a castigat cine trebuie licitatia, sa mai facem pana castiga cine trebuie. Sa schimbam toti acesti birocrati si smecheri care, de ani de zile, pe toate guvernele, capuseaza in acelasi fel. Eu nu stau sa plang ca m-a batut sistemul. Aduceti-i pe cei care va spun cum se poate face.
Toti cei care va spun nu se poate schimbati-i din functie, aduceti-i pe cei care spun cum se poate face, legal, transparent, dar cum se poate.", a afirmat premierul.
Un exemplu de licitatie suspendata este cea pentru contractul de concesionare privind constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, de 58 de kilometri. In urma unei contestatii depuse de o firma chineza la doar cateva zile de la anuntul de licitatie, CNSC a decis, in decembrie, suspendarea procesului.
Victor Ponta, nemultumit de decizie, a cerut schimbarea conducerii CNSC. "Toti cei care spun ca nu se poate trebuie schimbati din functie si puneti pe cei care spun ca se poate face", a spus Ponta. Trebuie precizat ca firma chineza China Communications Construction Company Limited a contestat fisa de date a achizitiei elaborata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).
Anuntul de licitatie a fost publicat in sistemul electronic de achizitii publice pe 8 decembrie 2012, urmand ca ofertele sa fie primite pana pe 29 ianuarie 2013. Zece zile mai tarziu a fost depusa contestatia, iar CNSC a suspendat licitatia pe 21 decembrie. Valoarea estimata a contractului era de circa 1,2 miliarde de euro.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.