Clujul da, Brasovul ba !

Clujul da, Brasovul ba !

0 72

Candva Brasovul ajunsese al doilea oras din tara, dupa Bucuresti, si ca numar de locuitori, si ca importanta economica, nemaivorbind de industrie. Clujul se afla abia pe locul patru sau cinci in tara.
Postrevolutionar lucrurile s-au cam inversat.
Odata cu distrugerea industriei in Brasov, odata cu privatizarea bazei turistice, si mai ales odata cu ivirea diferitelor culori politice, orasul de la poalele Tampei a decazut.
In schimb, la Cluj, treburile au mers din bine in mi bine. Chiar daca si acolo au existat lupte politice intre diferitele principale formatiuni, se pare ca acestea nu s-au faultat reciproc atunci cand a fost vorba de propria urbe, de dezvoltarea ei si de propasirea spre binele populatiei, asa cum se intampla de 18 ani incoace la Brasov.
Si de aceea au aparut, in Cluj si judet, investitii straine, de mai mica sau de mai mare importanta, iar oamenii de afaceri romani de acolo nu s-au pus, pe baze politice, sa fure in nestire, ci doar cu picatura, ceea ce, probabil, a permis investitii de tot felul.
Dintre cele mai cunoscute investitii straine de la Cluj este cunoscuta cea de la Jucu, de langa Cluj, cu binecunoscuta Nokia a finlandezilor.
Recent, concernul american Emerson a deschis si el acolo cinci unitati de lucru, la inaugurare asistand si ambasadorul american Nicolas Taubman. In aceste unitati se vor fabrica, in principal, electronice si piese pentru automatizari, fapt ce va da de lucru la circa 5.000 de clujeni.
Si, ca inca un pic de sare pe rana, sa ne amintim ca autostrada Transilvania a inceput sa fie construita – cu plusul si mai mult cu minusurile cunoscute – tot de la Cluj.
In acest timp la Brasov, interesele de partid in combinatie cu cele personale au facut ca orasul sa semene cu un etern santier lasat in paragina sau, mai degraba, cu o constructie gen mesterul Manole, dar fara o Ana zidita in ea. Ca sa nu mai vorbim de viitorul aeroport Brasov-Ghimbav, care, daca nu ar fi existat ambitii politice, acuma, in loc de deschidere de santier, ar fi putut primi avioane din toata lumea pe pistele sale.
Se apropie alegerile, asa ca, brasoveni, cascati ochii si nu va mai lasati pacaliti de aparente cand veti baga buletinul de vot in urna.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.