CLISEE despre FEMEI (I)

CLISEE despre FEMEI (I)

0 93

V-ati gandit vreodata cate preconceptii exista despre femei? Care sunt lucrurile care va vin in cap atunci cand va ganditi la cum ar reactiona o femeie intr-o anumita situatie.
Cercetatori sociologi, psihologi si doctorii neurologi explica faptul ca acele lucruri pe care noi le repetam „cliseic” despre femei nu sunt decat niste idei preconcepute care, fie nu au legatura cu realitate, fie pot fi explicate stiintific.
Astfel, in primul rand, prin comparatie cu sexul tare, barbatul, sexul slab, dar frumos!, este catalogat „cam plangacios”. Fie ca sunt deosebit de bucuroase, fie ca sa simt mizerabil sau indispuse, femeile dau drumul imediat la lacrimi, fiind mult mai emotive decat partenerii lor. Acest lucru poate fi explicat si motivat din punct de vedere stiintific, stiindu-se ca femeile secreta o cantitate mai mare de prolactina, hormon prezent in lacrimi, iar canalul lacrimal femeiesc este altfel constituit decat cel al barbatilor. Pe de alta parte, Ron Levant, profesor la Harvard, spune ca femeile sunt mai capabile sa inteleaga sentimentele si punctele de vedere ale celorlalti, spre deosebire de barbati, „care sunt mai putin dezvoltati din punct de vedere emotional”.
O a doua preconceptie, mai mult sau mai putin verificata, este ca barbatii sunt atrasi de blonde. Si acest lucru poate fi explicat intr-un mod psiho-stiintific. Nu stiu daca v-ati gandit la acest lucru pana acum, dar toti bebelusii sunt blonzi, urmand ca procesul de maturizare sa-i scape de aura balaie la un moment dat. In subconstientul barbatilor, ecuatia e simpla: blonda = tanara, proaspata, ceea ce inseamna, sanatoasa si frumoasa, deci fertila.
O a treia preconceptie se refera la faptul ca femeile atragatoare sunt neaparat „slabanoage”. Nimic mai fals! Conform unui sondaj realizat de Institutul Harris Interactive, pentru barbati femeile cele mai atragatoare erau cele cu indicele masei corporale de 20,85 (IMC-ul normal se situeaza intre 18,5 si 25). Ori, un indice de 20,85 corespunde unei femei mediu corpolenta.
Si ultima idee pe care nu o poti scoate din mintea barbatilor este ca femeile sunt niste soferite „proaste si neindemanatice”. Acest punct de vedere este sustinut de faptul ca femeile nu stiu sa parcheze si au multe „tamponari” la activ.
Barbatii judeca un sofer bun dupa viteza si dupa agilitate, pe cand femeile au grija mai mult la siguranta.
Doi cercetatori australieni, Barbara si Alan Pease, sustin, bazandu-se pe ecografii ale creierului, ca 85% din femei nu au circuitele neurologice care determina inteligenta spatiala, necesara pentru a parca rapid si usor.
Insa statisticile arata ca femeile sunt mai putin talentate la parcat, dar sunt mai putin periculoase la volan, intrucat accidentele grave sunt provocate in mare majoritate de barbati.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.