Clinica la Viscri deschisa de un regizor britanic

Clinica la Viscri deschisa de un regizor britanic

0 249

Sistemul sanitar din Romania este la pamanat. Asta o stiam cu totii de mult. Sa te fereasca D-zeu sa ai vreo problema urgenta de sanatate si sa trebuiasca sa haladuiesti pe holurile vreunui spital ca pana ajungi sa fii consultat te mananca, vorba ceea, sfintii.
Daca mai ai si nenorocul sa te gasesti intr-o zona rurala a tarii noastre poti fii sigur ca, pana ti se va oferi asistenta medicala de care ai nevoie, vei muri cu zile.
In aceasta situatie critica s-a aflat regizorul britanic Luke Douglas-Home care, aflat in Romania, a avut nesansa de a suferi un accident in celebrul si nobilul, de acum, sat Viscri, pe unde s-au perindat si capetele incoronate ale britanicilor.
In urma sperieturii pe care a tras-o, nu din cauza accidentului in sine, ci descoperind „ororile sistemului medical din Romania”, acesta sa hotari sa ne faca un pustiu de bine si sa infiinteze un centru medical in acest sat, dupa cum informeaza timesonline.co.uk.
Punctul central al proiectului sau umanitar consta in restaurarea si renovarea unei cladiri din Viscri, care va fi folosita ca centru medical, urmand sa fie utilata cu echipamente medicale de baza.
„Romania este membru UE, dar, daca oamenii ar cunoaste ororile sistemului medical de aici, ar fi cu adevarat socati. Oamenii isi dau coate, la propriu, impingandu-se unii pe altii si implorand ca rudele lor sa primeasca ingrijiri medicale. Nu pot sa imi imaginez ce ar fi putut sa mi se intample, daca nu as fi fost cetatean strain si nu as fi beneficiat de o asigurare completa. Am primit cel mai bun tratament posibil. Nu pot sa imi imaginez, insa, ce se intampla cu romanii obisnuiti”, a declarat Luke Douglas-Home pentru The Times.
„Un spital de succes in Viscri ar putea deveni un model si un exemplu de urmat pentru celelalte localitati rurale. Nu e nevoie de o suma prea mare pentru a transforma vietile multora dintre oameni”, a adaugat regizorul britanic, citat de cotidianul Adevarul.
Lovindu-se destul de grav la cap, cineastului i-a fost administrata o injectie pentru tratarea bolilor la cai, pentru a nu i se inflama creierul. Pana la Spitalul Judetean din Brasov a fost transportat, nu mai putin de 50 de minute, in remorca unui camion. Si cum nici macar unitatile medicale judetene nu sunt dotate cu aparatura necesara, acesta a trebuit dus, dupa cateva zile, la Spitalul de Neurochirurgie din Bucuresti. Si aici britanicul a ramas traznit de modul in care poate functiona un spital dintr-o capitala a Uniunii Europene. In consecinta, de indata ce a fost posibil, acesta a fost transportat la Londra unde i s-a administrat un tratament pe care este nevoit sa-l urmeze si in ziua de azi.
Ca multe alte localitati rurale din Romania, in Viscri nu exista niciun medic, nicio infirmiera si niciun fel de servicii medicale. Satenii sunt obligati sa parcurga mai multi kilometri, pe un teren accidentat, pentru a ajunge la un dispensar si o distanta mult mai mare pana la cel mai apropiat spital.
Pe principiul, „tot raul spre bine”, fundatia infiintata de el, „The Medical Trust”, strange fonduri pentru o serie de proiecte umanitare in Romania, in speranta ca nimeni nu va mai fi nevoit sa treaca prin acest gen de experienta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.