Clementa pentru calomniatorul Selaru

Clementa pentru calomniatorul Selaru

0 130

Colegiul de Onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania s-a pronuntat zilele trecute asupra cazului Vasile Selaru, sesizat in urma cu cateva luni de un grup de scriitori brasoveni. Demersul pornit din randul scriitorimii brasovene a fost iscat de aparitia pe piata a Dictionarului scriitorilor brasoveni si al veleitarilor, incropit de Selaru, zic acuzatorii sai, din doua opuri respectabile publicate anterior de literati brasoveni mult mai titrati. Potrivit invinuirilor care i se aduc, contributia lui Selaru ar fi doar comentariile calomnioase pe care le-a adaugat informatiei strict istorice si biografice, pe seama mai multor condeieri de sub Tampa. Tiparirea compilatiei defaimatoare a lui Selaru i-a jignit intr-atat pe oamenii de litere brasoveni incat Mircea Brenciu, unul dintre acuzatori, califica insailarea lui Selaru drept o proba de manelizare a culturii romane.
Dupa ce a analizat probele trimise de la Brasov, Colegiul de Onoare al USR a decis sa-i dea lui Selaru un avertisment. Departe, totusi, de ceea ce sperau denuntatorii lui Selaru, care ii cerusera excluderea din randurile Uniunii Scriitorilor. Verdictul indulgent al Colegiului este impregnat de eleganta previzila din partea semnatarilor de talia lui Livius Ciocarlie, Alexandru George sau Eugen Negrici. Plagiatul este expediat in termenii evazivi de „se mai practica astfel de preluari”, dar clementa de care au dat dovada nu i-a impiedicat pe judecatorii de onoare sa sesizeze formularile „jignitoare” si insinuarile „inadecvate” cu care Selaru a gasit de cuviinta sa-si marcheze contributia la alcatuirea dictionarului. Aceeasi instanta onorifica a remarcat insa si excesele limbajului cu care scriitorii brasoveni, vexati de compilatia lui Selaru, i-au devoalat in presa fapta antologatoare ignoma.
Amuzant este ca sentinta Colegiului de Onoare se dovedeste in asa fel croita incat pare sa multumeasca ambele tabere. Selaru citeaza radios la emisiunea pe care o intretine pe un post local partea ambigua referitoare la plagiat, in timp ce scriitorii porniti impotriva-ti invoca fragmentul despre calomnie si defaimare, pentru care s-a emis, totusi, un avertisment.
Daca justitia literara a fost clementa, nu la fel si-o doresc denuntatorii dictionarului pe cea lumeasca, pe rolul careia au deschis doua procese impotriva lui Selaru, pentru aceleasi fapte pe care le-au semnalat si Colegiului de Onoare al Uniunii Scriitorului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.