Clasa politica brasoveana(II) – PD a ridicat stacheta doctrinara la 1,60 m

Clasa politica brasoveana(II) – PD a ridicat stacheta doctrinara la 1,60 m

0 206

Campania de negocieri declansata imediat dupa referendumul din 19 mai 2007 a scos la iveala spiritul mercantil ce anima toate partidele politice, in diverse concentratii. De dragul incheierii de noi aliante, cumetrii si cardasii, liderii erau mandatati de partide sa interpreteze in devalmasie doctrina, statut, principii. Toate promovate pana atunci cu salbatica demagogie. Ce te costa sa te dai principial cand nu intrevezi pe termen scurt vreo amenintare la temelia frumoaselor principii?. Cand, insa, compromisurile se profileaza la orizont, aparatorii fundatiilor cu pricina sunt, de regula, primii care saboteaza hardughia partidului.


In cazul PD, lipsa de remuscari statutare si mustrari de doctrina poate fi pusa, eventual, pe seama junetii partidului. Cel mai imberb produs politic dintre formatiunile ce se incontreaza in momentul de fata pe scena politica. Impresia de juvenilitate este intarita si de prezenta in fruntea partidului a lui Emil Boc, o mostra vesela si ascultatoare de nanism politic. Micul Boc era, chiar inainte ca dumnezeul sau pe linie de partid, Traian Basescu, sa recastige scaunul de la Cotroceni, cel mai aprig aparator al principiilor PD. Cu manuta lui inscrisese pe firmamentul partidului interdictia de a colabora in vreun fel cu dusmanul PSD.


La vremea aia, nu stia, sarmanul, ca Basescu avea alte intentii si avea nevoie macar de mimarea unui acord cu pesedistii. De la inaltimea lui, i-a fost imposibil sa vada, cum spun americanii, „the whole picture”. Cand a realizat ca orizontul compromisului politic e ceva mai larg, a dres-o si el cum a putut. Incoltit de ziaristi sa explice cum va negocia PD-ul cu PSD-ul dupa ce el insusi bagase in statut prevederea buclucasa, Boc a declarat fara emotii: „Cum am bagat-o, asa o scoatem!”.


Desi pare, la prima vedere, o explicatie foto la un instantaneu de prostitutie politica, fraza e ceva mai adanca. Ea vine direct din piesele lui Caragiale si rezuma Boctrina PD, intr-o prelucrare dupa conu’ Trahanache: „O partida fara printipuri se cheama ca nu le are”. Il, are, insa, in compensare pe Emil Boc.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.