Clanul, celula de baza a societatii romanesti

Clanul, celula de baza a societatii romanesti

0 123

Se spune ca familia este celula de baza a societatii. Unii au inteles insa ca este vorba despre famiglie sau clan si de-aici o serie de grave distorsionari sociale, menite sa ne tina la coada lumii civilizate.


Ma uitam zilele trecute la o emisiune televizata, cu copii talentati adunati din toate colturile tarii si desi emisiunea se dorea de divertisment incepuse sa ma usture gatul de cat m-am abtinut sa nu plang: un baietel orb, care daca si-ar fi permis mai demult un consult ar fi avut ceva sanse sa-si recapete vederea, un copil de opt ani muncind cu ziua la stana si a carui familie traieste intr-o locuinta sociala, o fetita invatand cu indarjire intr-o locuinta neincalzita, dintr-un imobil insalubru, o alta fetita dorindu-si cu disperare sa fie in bratele mamei, care, din cauza saraciei din tara, este nevoita sa lucreze la mii de kilometri departare de copilul ei. Dincolo de necazurile ce-i coplesesc, copiii acestia au dat o lectie de demnitate, de puritate, de vointa de a se autodepasi, de a fi cei mai buni.


Iti venea sa urli vazand acesti copii chinuiti cat de draguti erau, cat de frumos cantau, cat de laudati erau de dascalii lor, majoritatea fiind copii de nota 10 la scoala.


E revoltatoare diferenta intre un copil tanjind sa-i aduca, citez, “Mos Craciun, la anul, o papusa noua” si suzetele din aur ale odraslelor clanurilor la moda.


E revoltatoare diferenta intre locuinta primita de mult de la stat, cu un singur grup sanitar pentru 20 de familii, si usile Versace ale lui Nutu Camataru, care, arestat fiind acum vreo 2-3 ani, tipa la politisti sa nu se atinga de vitralii.


Daca Nutu Camataru ar fi fost unul dintre cei care muncesc 24 de ore din 24, constit, nu ar fi fost nimic de comentat. Dar stim toti ca nu este asa. El este exponentul unuia dintre clanurile de succes din Romania care stie pe de-o parte sa devalizeze, pe de alta sa exploateze saracia si disperarea celor devalizati pe care-I arunca in plasa drogurilor si a prostitutiei. Si cand vorbim de prostitutie nu discutam nici despre o Belle de jour, nici despre replica romaneasca, Belle de nuit ci despre romancele care nu au ce manca, vandute in strainatate cu nonsalanta cu care se vand bascheti la taraba.


Se vede treaba ca de teama ca nu cumva sa ne intoarcem la comunism ne-am intors cu mult in urma, la feudalismul timpuriu, cand tara era impartita in feude ( avem feuda lui Sechelariu, feuda lui Bivolaru, feuda lui Trita Fanita, feuda lui Basescu, feuda lui Patriciu, feuda lui Voiculescu) iar oamenii sclavi.


Si cate feude, atatea clanuri, care, in numele binelui nostru se rafuiesc la televiziuni, alungandu-ne si ultima farama de speranta ca ar putea face si ceva in folosul nostru. N-au cand, traiesc in Romania si viata de famiglie le ocupa tot timpul, ca sa ajustez un pic memorabila constatare a lui Mircea Badea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.