Cladirile albe pot stopa efectul de sera

Cladirile albe pot stopa efectul de sera

0 96

Conform unui studiu efectuat de catre un grup de cercetatori americani, efectul de sera din marile orase ar putea fi diminuat cu o treime daca acoperisurile cladirilor ar fi vopsite in alb. Sustinuti de Guvernul SUA, cercetatorii au declarat ca o astfel de initiativa ar reduce semnificativ efectele incalzirii globale.
Concret, studiul reprezentantilor Institutului pentru cercetarea atmosferei din SUA arata ca vopsirea in alb a cladirilor din mediul urban ar avea efecte semnificative in procesul de combatere a incalzirii globale. Razele solare s-ar reflecta in acoperisurile proaspat vopsite, iar orasul s-ar racori. Fezabilitatea unei asemenea initiative sta inca sub semnul intrebarii, dar ideea este sustinuta si de multi reprezentanti ai guvernului american.
„Acoperisurile albe pot fi o metoda eficienta pentru racirea aerului in mediile urbane. Investigatiile noastre vor continua pentru a vedea in ce mod ar putea fi implementata o astfel de politica. Cladirile din marile orase, unde traieste cea mai mare parte din populatia lumii, sunt un element-cheie in combaterea schimbarilor climatice”, spune autorul studiului, Keith Oleson. Oleson explica faptul ca orasele sunt mai vulnerabile la schimbarile climatice deoarece dezvoltarea pietei imobiliare atrage folosirea multor materiale de constructii care retin caldura.
O alta cauza a efectului de sera din orase este caldura pierduta in urma consumului energetic. Cum metropolele tind sa-si mareasca mereu suprafata, si temperatura medie in interiorul acestora creste.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.