Ciurica – sarbatoare populara la inceputul secerisului

Ciurica – sarbatoare populara la inceputul secerisului

0 267

Denumirea acestei sarbatori a provenit din compunerea numelor Sfintilor Mucenici Chiriac si Iulita. Ciurica este o divinitate feminina care „ciuruie in bataie” pe cei care lucreaza de ziua ei. In aceasta zi, in care capatau puteri speciale, femeile aveau dreptul sa porunceasca si chiar sa-si pedepseasca barbatii. Unii din ei chiar plecau de acasa de frica femeilor. Pentru a nu intampina certuri in familie in timpul anului, acestea sunt evitate in ziua de 15 iulie. Se crede ca cine va fi batut astazi, va lua bataie tot anul.


?


Inceputul secerisului


In traditia populara, momentele de inceput si de sfirsit ale unei activitati agricole (si nu numai) au o mare importanta si un caracter hotaritor asupra intregii desfasurari a muncii respective.


In vechime, inceputul secerisului implica o raspundere deosebita, asumata de sfatul batranilor. La seceris trebuiau sa participe numai persoane curate, ca recolta sa nu fie periclitata. Din acest motiv, primul snop era cules de un fecior si lasat pe camp o zi intreaga, existand credinta ca astfel seceratorii vor fi paziti de rele. Femeile chiar smulgeau cateva fire din snop si se incingeau peste brau, pentru a tine departe durerile de mijloc. Odata adunati, snopii erau asezati intr-un anumit fel, iar ultimul era obligatoriu orientat spre rasarit. Toate aceste obiceiuri sunt impuse de o lege nescrisa de respectare a naturii, in a carei desfasurare omul nu are voie sa intervina. Iar in cazul obiceiurilor de recoltare, omului nu-i este permisa sa ia acasa toate roadele pamantului. De aceea, la sfarsitul secerisului, taranii lasau pe camp ultimele spice. In traditia populara se spune ca in ultimele spice lasate pe ogor netaiate se ascunde spiritul graului in fata mortii, reprezentata de secera, pentru a putea rodi si anul viitor.


?


Obiceiuri populare


In tot acest ritual, femeii ii era consacrat un rol principal, ca de altfel in multe activitati. Ciurica este patroana unui grup feminin destul de puternic, care le da initiatelor puterea de a putea lupta cu barbatii. Femeile trebuie sa faca un test in ziua sarbatorii, sa-l usuce pana seara si sa coaca in el o turta. Dupa ce toata familia va manca din turta, femeia poate sa-l ia la bataie pe barbat. Traditia populara spune ca barbatii batuti in aceasta zi de catre neveste vor fi batuti tot anul. De aceea, in vechime, exista obiceiul ca sotii sa plece de-acasa in ziua Ciuricai, ca sa nu cada victima furiei gospodinelor.


?


Ce se spune in popor despre aceasta zi:


?? Inainte cu doua zile de Marina, pe Ciurica au tarnuit-o (au luat-o de par) jidovii, iar Carcovii au cznit-o prin roate si cercuri. Aceasta sfanta a batut pe dracu-n cap cu ciomagul si cu un ciocan, cand a vrut sa toace.


?? Cine va fi batut in aceasta zi, tot anul va fi ciuruit


?? Ciurica ii apara pe cei slabi de bataia celor puternici


?? Ciurica este o zi a femeilor, o zi in care au dreptul sa-si bata barbatii, in care ele au o superioritate asupra barbatilor, in care sunt stapane pe barbatii lor, le pot porunci si, in caz de nesupunere, chiar ii bat. Daca femeia isi bate barbatul in aceasta zi, tot anul il va putea bate.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.