Cine se află în spatele deciziilor impuse Ciprului? Cine urmeaza?

Cine se află în spatele deciziilor impuse Ciprului? Cine urmeaza?

0 430
Germania ÅŸi FMI, principalii arhitecÅ£i ai condiÅ£iilor impuse Ciprului, au avut ca scop reducerea sectorului bancar supradimensionat al ţării, de ÅŸapte ori cât PIB.
Sectorul bancar din Malta este chiar mai mare raportat la PIB decât cel al Ciprului, iar în Luxembourg depăşeÅŸte economia de 23 de ori, potrivit cotidianului The Guardian.
Germania ÅŸi FMI au fost principalele forÅ£e din spatele deciziei de a închide Cyprus Popular Bank (Laiki) ÅŸi de a restructura puternic a doua mare instituÅ£ie de credit din Å£ară, Bank of Cyprus.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a vrut ca ambele bănci, reprezentând jumătate din sectorul bancar cipriot, să fie închise. În cele din urmă, s-a decis ca doar Laiki să fie închisă, cu pierderi mari pentru deponenÅ£i ÅŸi creditori.
Bank of Cyprus va rămâne însă o "umbră" a instituÅ£iei de credit din trecut, cu depozitele îngheÅ£ate pe parcursul restructurării ÅŸi cu pierderi de circa 30% pentru sunele mai mari de 30% din conturi, scrie The Guardian.
Guvernul francez a calificat Cipru ca fiind "o economie de cazino", în timp ce germanii consideră că ar fi "un model disfuncÅ£ional de afaceri". Cu un sector bancar de ÅŸapte ori cât PIB, Lagarde a insistat că este nesustenabil ÅŸi raportul ar trebui redus până în 2018 la numai de trei ori.
Într-o perioadă de consolidare a controlului sectorului financiar din zona euro, poziÅ£iile Germaniei ÅŸi Fondului Monetar semnalează o nouă politică de "îmblânzire" a băncilor.
Această posibilă nouă politică explică îngrijorarea unor state mici, notează publicaÅ£ia britanică. Malta, Luxembourg ÅŸi Cipru sunt cele mai mici trei ţări din UE ÅŸi zona euro.
Ministrul de FinanÅ£e al Maltei a stat lângă omologii săi din Cipru ÅŸi Germania la reuniunea Eurogroup care a decis primul acord pentru Cipru. După experianÅ£a de a-l cunoaÅŸte mai îndeaproape pe ministrul german Wolfgang Schauble, oficialul maltez a scris într-o publicaÅ£ie locală un articol în care afirma că dacă Malta va avea în viitor probleme similare cu ale Ciprului, va avea nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.
Luxembourg susÅ£ine puternic secretul bancar în UE ÅŸi este Å£ara comunitară cu cele mai ridicate venituri pe cap de locuitor. Sectorul bancar este de 23 de ori mai mare decât economia. DiferenÅ£a ar fi însă că acestea nu sunt bănci locale, ci subsidiare ale marilor grupuri financiare din Europa ÅŸi SUA, cu Germania ÅŸi FranÅ£a la loc de frunte.
TotuÅŸi, ministrul de Externe al Luxembourgului, Jean Asselborn, a avertizat Berlinul înainte de acordul pentru Cipru să vorbească cu mai multă responsabilitate, întrucât nimeni nu se plânge că sectorul auto sau cel al armamentului sunt prea mari în Germania.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.