Cine-i mai verifică pe magistrați – Secția de investigare a infracțiunilor din...

Cine-i mai verifică pe magistrați – Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) pe drumul desființării!

0 171

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat joi că Guvernul nu poate desființa „peste noapte” Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, discuțiile pe această temă urmând să înceapă anul viitor în Parlament.

„Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic. După părerea mea este nevoie de o dezbatere în cadrul sistemului judiciar și apoi dacă este posibil de un consens politic în parlament, repet, dacă este posibil. (…) ​
Discuțiile asupra secției speciale vor începe anul viitor în parlament. Nu există în acest an premisele pentru a interveni legislativ asupra acestei instituții”
, a spus Predoiu.

Ministrul Justiției a precizat că nu e „deloc mulțumit de activitatea acestei instituții și de aceea o vom aborda anul care vine cu prioritate”.
„Nu sunt deloc mulțmit de activitatea SIIJ și o vom aborda cu prioritate anul viitor. (…) Vreau să iau pulsul sistemului judiciar. Am dreptul și obligatia sa stiu ce se întâmplă în sistemul judiciar”, a declarat Predoiu, referindu-se la faprul că a cerut opinia instanțelor și parchetelor din țară, întrebându-le dacă această secție ar trebui desființată.

Blocajul pe șefia SIIJ… continuă!
El a spus că nu a interacționat cu reprezentanții Secției, „pentru moment”, pentru că nu vrea să creeze o presiune.
„Nu vreau să cer nici măcar o statistică de la SIIJ în acest moment pentru că nu vreau să creez presiuni. Statistici sunt și la CSM și pot cere și prin CSM. Am citit și eu un raport de țară și am văzut și eu ce au făcut pana azi. Au deschis dosar unui oficial care avea imunitate, ceea ce mi se pare spectaculos”.
Ministrul Justiției a precizat că a „invitat” CSM să amâne votul în privința Adinei Florea la șefia SIIJ, iar dacă se va ajunge la acest lucru, totuși, votul său va fi împotrivă. „Oricum, trebuie cel puțin regândită competența, dacă nu și alte lucruri. Deocamdată lucrurile nu sunt în regulă acolo nici cum au fost gândite, nici cum funcționează. Ce vreți, să ne facem că nu vedem?”, a mai spus Predoiu.

Parlamentarii USR, dezamăgiți de ministrul Justiției

USR critică decizia Ministerului Justiției de a amâna abrogarea Legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale până la finalizarea unei analize.
Partidul îi cere ministrului Justiției, totodată, să nu organizeze concursuri pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.
”Uniunea Salvați România critică primele decizii ale ministrului Justiției Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale și în schimb declanșează concursurile de numire a noilor procurori șefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene.
USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispăşirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi. Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient”, transmite USR.
Vicepreședintele USR, Stelian Ion a spus că membrii USR sunt dezamăgiți de măsurile anunțate joi de ministrul Cătălin Predoiu care ar fi pasat Parlamentului rezolvarea problemelor din justiție create de PSD.

”Suntem dezmăgiți de primele decizii anunțate de ministrul Cătălin Predoiu, Guvernul PNL nu folosește toate instrumentele pe care are la dispoziție pentru a rezolva problemele create de PSD în domeniul Justiției. Ministrul a pasat Parlamentului responsabilitatea de a abroga legea recursului compensatoriu sau de a desființa Secția Specială, dar știm bine că majoritatea actuală nu este stabilă și nu îți permite să faci reforme reale”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion.

USR solicită să nu fie organizate concursurile pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.
„Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma ”cei numiți de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiți de ei”, câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.